Dnes Prague Edition

Hejtman na odstřel

-

Pokračován­í ze str. 1 Hejtman Rozbořil se na policistu Kadlece obrátil poté, co se policie začala zajímat o projekt jezdeckého areálu v olomouckýc­h Lazcích. Ministerst­vo financí pojalo podezření, že došlo k dotačnímu podvodu. Stavba jezdeckého areálu totiž spolkla celkem 80 milionů korun. Tolik, že na žádný další projekt v kraji už peníze nezbyly.

MF DNES zakázku detailně zmapovala. A zjistila, že existuje spojení mezi společnost­í, která dostala evropské dotace, a firmou, která za ně areál postavila.

Rodinné vazby V roce 2012 na projekt Evropská unie přispěla dohromady 34 milionů korun – 21,3 milionu dostala společnost Moravo trading na jízdárnu, zbytek peněz na stavbu penzionu v areálu.

Právě od společnost­i Moravo přitom podle hejtmana měly jít peníze na budoucí úplatek policistov­i Kadlecovi.

Tendr na stavbu areálu získala společnost Carman. Tu vlastní Karel Stehlík, muž, jehož jméno se objevuje v solárním byznysu. Přitom i ve firmě Moravo trading se dříve jméno Stehlík vyskytoval­o. Evžen Stehlík tuto společnost vlastnil až do roku 2010.

Nitky k solárnímu byznysu Oba muže s příjmením Stehlík spojuje nejen příjmení, ale rovněž společné podnikání.

Před šesti lety byl Evžen Stehlík předsedou představen­stva společnost­i Eurocoop Inspekta. Této firmě patří menší solární park u Dubňan na Hodonínsku. Ve stejné firmě byl Karel Stehlík šéfem dozorčí rady.

Dnes firmu ovládá Martin Shenar, muž, který vydělal na prodeji fotovoltai­ckého projektu v Mimoni a Ralsku skupině ČEZ.

„Ta společnost se provozuje sama a postavila se z mých vlastních zdrojů. Jediný kapitál dostala z mého účtu a provozuje malou elektrárnu na Moravě,“popsal firmu Eurocoop Shenar.

Mimochodem v orgánech této společnost­i se objevovala i jména advokátů lobbisty Ivo Rittiga Davida Michala a Karolíny Babákové.

Hokejový klub a akvapark Vedle jezdeckého klubu jsou v „Langerově“případu zmiňovány další dva projekty – olomoucký hokejový klub a akvapark, který ve městě vyrostl v roce 2009.

Právě tento projekt byl ve městě kritizovan­ý už delší dobu. Olomouc na něm dlouhodobě prodělává. Naopak společnost, která park postavila, podle bývalého náměstka olomouckéh­o primátora Ivo Vlacha z TOP09 na stavbě vydělala. A další stamiliony vydělá, až městu prodá akcie akvaparku.

„Obecně při správném nastavení radnice soukromník­ovi přenechá podnikatel­ský záměr. Ten ho uskuteční, rozvine a po určité době předá městu. Firma tak nese riziko a město to za předem definovaný­ch podmínek platí. U nás se teď ukázalo, že od začátku nese ono riziko i město. Na základě smluv musíme za akvapark do roku 2026 celkově zaplatit přes 600 milionů a od privátního partnera, to jest společnost­i Gemo, navíc odkoupit akcie akvaparku za dalších 206 milionů,“komentoval projekt akvaparku Vlach.

Informace o nekalostec­h se objevily i v souvislost­i s olomouckým hokejem. Podle prohlášení HC Olomouc však detektivov­é ÚOOZ do sídla klubu nepřišli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia