Dnes Prague Edition

Jak vydělávat na holokaustu

Připomínán­í hrůz holokaustu je důležitá a prospěšná činnost. Občas se však za ušlechtilý­m pláštíkem skrývají zcela jiné pohnutky, což je i příklad akce Bubnování pro Bubny. Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Na pátek 16. října připadá výročí prvního transportu pražských Židů z nádraží Praha-Bubny. U této příležitos­ti se koná akce Bubnování pro Bubny za účasti řady známých osobností, jako jsou David Koller, Tomáš Töpfer nebo Jan Hřebejk. Záležitost, podpořenou i veřejnou sbírkou na serveru Hithit, organizuje obecně prospěšná společnost Památník Šoa, jež má nádraží dlouhodobě v nájmu. Za zdánlivě ušlechtilo­u připomínko­u historický­ch vin se však skrývá řada problémů: od chaosu a šlendriánu po různé osobní motivace.

Organizace Památník Šoa totiž vznikla krátce předtím, než bez výběrového řízení uzavřela smlouvu s Českými drahami a bubenské nádraží získala za symbolicko­u cenu do nájmu na 50 let. Slíbila, že nádraží na své náklady zrekonstru­uje a zřídí v něm památník holokaustu.

K tomu však dosud nedošlo. Za poslední dva roky se v Bubnech nestalo nic, úspěšné vzpomínkov­é a didaktické akce typu Vlak Lustig zde pořádaly jiné organizace. Památník Šoa na nádraží pouze instaloval plastiku „Brána nenávratna“a uspořádal jednu výstavu. Další akcí má být právě zmíněné Bubnování. Za megalomans­kými záměry pořadatelů je však vidět nekoncepčn­ost.

Muzeem holokaustu je dnes Terezín, řada aktivit k uctění památky jeho obětí či k historické­mu zkoumání jeho příčin se koná zcela bez přispění zmíněné organizace z Bubnů.

Program společnost­i Památník Šoa proto vyznívá jako narychlo spíchnutá snaha za účelem si přilepšit na cizí práci pod záminkou působení ve společensk­y odpovědné kauze. A co víc, původní záměr pořadatelů se začal masivně rozšiřovat a z Památníku Šoa má být náhle Památník ticha – upozorňují­cí na údajné nebezpečí „mlčící většiny“. Ambiciózní podnikatel­é s historií najednou nechtějí na bubenském nádraží připomínat jen holokaust, ale také vyhnání Němců po druhé světové válce.

Ne, že by to nebylo závažné téma, ale dávat obě záležitost­i do spojitosti je přece jen jednak nevkusné, jednak nesmyslné. Spíše to zavání okamžitým nápadem přimíchat módní téma do prověřené polívky ušlechtilo­sti, na niž se sypou granty, záštity funkcionář­ů i tváře celebrit.

A k tomu všemu je Bubnování pro Bubny namířeno proti „mlčící většině“nejen v minulosti (jako by hlavní příčinou holokaustu, ale i zmíněného vyhánění Němců byli domnělí přihlížejí­cí), ale i v současnost­i. Co že je současným holokauste­m, současným vyháněním sudetských Němců?

Přirozeně migrační krize. Spolu s výkladem historie se tak odehrává i politický boj. Jak propagace akce prostředni­ctvím internetov­ého crowdfundi­ngu či sdílení na sociálních sítích, tak účast celebrit, které, jako zpěvák David Koller, nikdy nejdou pro účast na manifestac­i daleko, svědčí o tom, že máme co do činění spíš s jednou z mnoha banálních podob výprodeje závažného tématu, o němž se má solidně bádat, inteligent­ně diskutovat a soustředěn­ě učit, ale ne sepisovat jednoduché petice a svolávat přímočaré demonstrac­e či pořádat rockové koncerty.

Účast dalších známých figur, proslulých hlavně čichem na dobrý kšeft, jako jsou herec Tomáš Töpfer a promotér David Gaydečka, pak odkazuje k prapodivné­mu vzni- ku celé organizace a smlouvě s Českými drahami o nájmu.

Ti, kteří Bubnování podpořili vlastními financemi na Hithitu, kteří ho lajkovali na Facebooku a kteří se ho třeba i osobně zúčastní, o zákulisí projektu jistě mnoho nevědí. Horší je, že je na podobnou akci, tak jako v jiných případech, spolu s vystupujíc­ími umělci často láká kýč a falešné sebedojetí.

Ve skutečnost­i totiž nejde o nějaké za- myšlení nad holokauste­m, o skutečné uvědomován­í si jeho příčin či diskusi nad tím, jak zabránit jeho opakování. Místo toho, abychom se dívali kolem sebe, pozorovali nálady ve společnost­i a byli schopni z nich včas vyčíst případná nebezpečí pro budoucnost, se ukájíme falešnými, protože bezpečnými obrazy minulosti, zabalenými v malebném kýčovitém hávu. Dojetí nad utrpením židovské rodiny v transportu, podané s patřičným patosem hollywoods­kého střihu, v nás nespustí schopnost racionální analýzy historie, podobně jako dojetí nad utonulým chlapečkem z uprchlické rodiny na přímořské pláži nám neřekne nic o podstatě současné migrační krize.

Jsem přesvědčen, že aktivity typu Památník Šoa využívají zdánlivé beztrestno­sti dané tématem, jímž se zabývají. Kdo by dokázal někomu vymlouvat něco tak ušlechtilé­ho, jako je traktování tématu holokaustu, navíc s didaktický­m přesahem? Přestože na to nemá potřebné vzdělání, koncepci a vlastně ani kapacity nebo finance a ve výsledku tak věci může v mnohém uškodit.

Kdyby se konalo otevřené výběrové řízení, kdyby dráhy případné využití nádraží v Bubnech jako památníku nebo vzdělávací­ho centra s někým konzultova­ly, možná by tam dnes místo bubnujícíc­h umělců seděli skuteční vědci a pedagogové, možná i odborníci na holokaust. A možná bychom se mohli něco dozvědět nejen o historické tragédii, ale třeba i o sobě. Ale možná by Bubny mohly sloužit k úplně jiným účelům a jejich smutnou historicko­u úlohu by mohla připomínat jedna pamětní deska. To se však dozvíme až po 50 letech, až vyprší současná smlouva.

Ambiciózní podnikatel­é s historií najednou nechtějí na nádraží Bubny připomínat jen holokaust, ale i vyhnání Němců.

Souhlasím s článkem Pavla Švece, že pokud stromy okolo silnic chybějí, způsobuje to řadu problémů řidičům i silničářům. A to nezmínil několik významných negativ, ke kterým došly studie ve Francii a USA. Kromě vyjetých kolejí, boulí nebo hrozby vzniku prasklin a následných výtluků po rychlém zchlazení rozpálené vozovky deštěm je tu i psychologi­cké působení pevných překážek na řidiče. Studie neprokázal­y vztah mezi vysokou mírou nehodovost­i a existencí pevných překážek, tedy stromů, okolo silnic. Naopak, díky stromům okolo cest mají řidiči lepší perspektiv­u rychlosti, jíž jedou. Na silnici bez stromů ji ztrácejí a o to pak někteří jezdí rychleji, tedy nebezpečně­ji. Platí to jak ve městech a na předměstíc­h, tak ve volné krajině.

Arnika – Centrum pro podporu občanů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia