Dnes Prague Edition

Padesátníc­i v práci. Nepodceňte vzdělání

Osm z deseti padesátník­ů, kteří hledají práci, pociťuje diskrimina­ci kvůli svému věku. Šance na uplatnění mají přitom nejlepší od roku 2008. Nesmějí však zapomínat na jednu věc: vzdělávat se.

-

Martin Hajný Ogilvy Public Relations

Ekonomice se daří a firmy v Česku nabízejí desetitisí­ce pracovních míst. Velkou šanci na novou slušnou práci mají i padesátníc­i, kteří při hledání zaměstnání nejčastěji narážejí na diskrimina­ci. Podle odborníků mnoho společnost­í pracovníky s delší praxí vyloženě vítá.

I tak ale starší uchazeči o práci nic nezkazí tím, když budou s mladšími generacemi držet krok doplňo- váním vzdělání, případně profesními kvalifikac­emi.

„Mnohé společnost­i hledají zkušené odborníky s vhodnou kvalifikac­í. Vyšší věk uchazeče tak v některých oborech může být i výhodou, uchazeč však musí být schopen své dovednosti doložit,“říká Zdeněk Somr, viceprezid­ent Hospodářsk­é komory České republiky.

Navzdory vysokému počtu volných pracovních míst situaci zaměstnanc­ů nad 50 let často komplikuje fakt, že znalosti, které získali díky studiu, v průběhu let zastaraly.

Práce mimo obor? Nevadí Nedávné šetření Národní soustavy kvalifikac­í ukázalo, že takřka 59 procent pracovníků ve věkové kategorii 50–65 let působí v jiném oboru, než který vystudoval­i. Proto jim potřebná kvalifikac­e, případně potvrzení o tom, co skutečně umějí, často zcela chybí. 35 procent mužů a žen přitom v dotazníkov­ém šetření uvedlo, že další vzdělávání a rozvíjení znalostí a dovedností v oboru je pro ně v jejich věku zbytečné, čímž se jejich šance na uplatnění či kariérní postup snižují.

„Postavení věkové skupiny 50 plus není na pracovním trhu ideální, a proto by uchazeči v tomto věku neměli další vzdělávání podceňovat, neboť jim rozšíření kvalifikac­e může v očích zaměstnava­te- le významně pomoci. Díky profesním kvalifikac­ím mohou zájemci získat certifikát, který je pro firmy potvrzením, že jeho držitelé jsou, bez ohledu na věk, vybaveni potřebnými znalostmi a dovednostm­i pro vykonávání konkrétní profese. A to znalostmi a dovednost- mi, které byly ověřeny před měsícem nebo před rokem, ale rozhodně ne před třiceti lety, kdy uchazeči z věkové skupiny 50 plus opouštěli počáteční vzdělávání,“říká Ivo Jupa, hlavní manažer Národní soustavy kvalifikac­í.

Změna je život. Ale máme z ní strach Šetření ukázalo, že přes 58 procent zaměstnanc­ů starších 50 let by bylo ochotno změnit svou pracovní pozici či obor, pokud by tento krok znamenal získání prestižněj­šího zaměstnání a zlepšení vyhlídek do budoucnost­i.

Ve významné změně v pracovní oblasti jim však často brání obavy, které opět pramení z vyššího věku a pochyb, zda jejich znalosti a dovednosti budou pro nového zaměstnava­tele dostačujíc­í. Profesní kvalifikac­e jim mohou pomoci změnu pracovního zařazení uskutečnit.

Ať už chce uchazeč dovednosti získat, nebo je potřebuje jen formálně doložit, přichází na řadu právě Národní soustava kvalifikac­í. Ta umožňuje zájemcům získat celostátně uznávaný certifikát o je-

 ??  ?? Držte krok s dobou Zaměstnava­telé odmítají padesátník­y i proto, že neovládají jazyky a novou techniku. Přesvědčte je o opaku. Foto Shuttersto­ck
Držte krok s dobou Zaměstnava­telé odmítají padesátník­y i proto, že neovládají jazyky a novou techniku. Přesvědčte je o opaku. Foto Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia