Dnes Prague Edition

Televizní novinář dělá politiku. Rada řeší, jestli může

- Redaktor MF DNES

Jakub Pokorný PRAHA, HORNÍ BENEŠOV Dalibor Bártek je známý investigat­ivní reportér České televize, mimo jiné velký odborník na kauzy Radovana Krejčíře a lihové mafie.

Dalibor Bártek je ale také – a to už se tolik neví – od roku 2010 nezávislým zastupitel­em v severomora­vském městečku Horní Benešov.

Obecně přitom platí, že novinář nesmí být politikem, a Česká televize je na podobné střety zájmů obzvlášť choulostiv­ým prostředím.

Dlouho si Bártkova působení na radnici nikdo nevšímal, ale před dvěma roky vypukl v Horním Benešově spor o to, jestli se nemrhá penězi při opravě sportovní haly.

Případ dokonce vyšetřuje policie. Proto tam přijela natáčet i Česká televize a její reportér vystupoval v reportáži ne za kamerou, ale před ní. Jako „Dalibor Bártek, bývalý radní a stále zastupitel“.

Protože kauza v Benešově dál pokračoval­a, Bártkův protivník v místní politice Leopold Benda poslal letos v červenci na reportéra-zastupitel­e stížnost kvůli střetu zájmů. Stěžuje si v ní, že Bártek svoji televizi přímo zavolal, to však ČT důrazně popírá. Sám Bártek vysvětluje, že dělá v pořadu Reportéři ČT, u kterého je vyloučeno, že by točil o Horním Benešově, protože se zabývá většími kauzami. Oslovit ho jako aktéra reportáže byl údajně nápad její autorky, který jí zpočátku i vymlouval. Nakonec v ní ale promluvil. „Já nedělám žádnou velkou politiku, jde o městečko, které má dva a půl tisíce obyvatel. Bavíme se o tom, jestli budou opravovat chodníky a okapy. To nemá s mou prací nic společného,“upozorňuje Bártek.

Televize: Jeho šéfové o tom vědí Česká televize se za svého reportéra bezvýhradn­ě staví. „To, že Dalibor Bártek posledních pět let půso- bí jako nezávislý zastupitel obce Horní Benešov, vědí od počátku jeho nadřízení, kteří nikdy neshledali, že by se při své práci Dalibor Bártek dostával do střetu zájmů. Taková situace prakticky nastat ani nemůže,“uvedla mluvčí televize Alžběta Plívová.

Vnitřní etický kodex ČT podobné dvojí angažmá nezakazuje, pouze odkazuje na to, že podezření ze střetu zájmů vyjasní vysílací rada.

Právě proto stížnost bude řešit Rada České televize, pro kterou to však problém je. Vypadalo to dokonce, jako by se do ní radním moc nechtělo, protože čekala na vyřízení čtyři měsíce. Radní oponují, že si museli vyžádat spoustu vyjádření a podkladů. „Obecně by to nebylo správně, kdyby investigat­ivec byl zároveň zastupitel­em, ale zjišťovali jsme ještě další okolnosti,“řekl předseda Rady ČT Jan Bednář.

Případ se objeví na jednání možná už příští týden. „Přes víkend nastuduji podklady, a pokud stihnu sepsat stanovisko do pondělí, budeme se stížností zabývat na středečním zasedání,“sdělil radní Jiří Závozda, pověřený řešením stížnosti.

Televize už před lety podobný případ řešila. Vladimír Kořen vyhrál volby v Říčanech. Jako redaktor skončil, ale zůstalo mu moderování přírodopis­ného pořadu.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Dalibor Bártek nevidí ve svém působení v komunální politice problém.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Dalibor Bártek nevidí ve svém působení v komunální politice problém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia