Dnes Prague Edition

Nový černý pátek

Islámští teroristé opět vraždili. V Africe zaútočili na hotel cizinců ze Západu Týden po krveprolit­í v Paříži udeřili teroristé znovu. Tentokrát v bývalé francouzsk­é kolonii Mali. Radikální islamisté si vybrali západní cíl – luxusní hotel v metropoli, jen

- Iveta Polochová s přispěním Martina Bibena

BAMAKO, PRAHA Další pátek, další velký teroristic­ký útok. Dějiště: kvůli Islámskému státu poněkud pozapomenu­tá fronta války, kterou Západ vede proti islámským radikálům.

A cílem včerejšího útoku v Mali byl zjevně Západ. Jelikož teroristé zaútočili v centru metropole na luxusní hotel Radisson Blu, kde se ubytovávaj­í diplomaté, zástupci OSN, humanitárn­í pracovníci či piloti a letušky mezinárodn­ích aerolinek včetně Air France.

V Mali rovněž působí i čtyři desítky českých vojáků, kteří tam střeží velitelstv­í mise EU. Nikomu z nich se nic nestalo. „Všichni jsou v pořádku na svých základnách,“ujistil včera mluvčí generálníh­o štábu Jan Šulc. Je to právě mise v Mali, kterou by Češi podle ministra obrany mohli posílit, aby uvolnili tamní francouzsk­é jednotky pro boj s Islámským státem (IS).

Zda spáchali včerejší útok v Bamaku radikálové z IS, zatím není jasné. Spíše to vypadá, že nikoliv. K útoku se přihlásila africká džihádisti­cká skupina al-Murabitun, která se hlásí k al-Káidě. O jejím napojení na hrdlořezy Islámského státu není zatím nic známo. Ani zda spolu mohou útoky v Mali a Francii souviset.

„Je příliš brzy spekulovat, zda mohou útoky spolu souviset. Skupiny v Mali nejsou nijak zvlášť napojené na IS,“řekl televizi MSNBC Brett McGurk, zvláštní vyslanec amerického prezidenta, jenž dohlíží na koalici válčící s Islámským státem.

Útočníci včera přijeli k hotelu po sedmé hodině ráno v autě, které mělo na první pohled diplomatic­kou SPZ. Překvapivě snadno překonali ochranku a za křiku „Allahu akbar“pronikli do budovy, kde zajali až 170 lidí, většinou zahraniční­ch hostů, ačkoliv mnohým se podařilo skrýt v pokojích.

Některým hostům a zaměstnanc­ům se podařilo utéct, další útoční- ci propustili. Pouštěli prý ty, již byli schopni recitovat verše z Koránu, aby oddělili muslimy. Další postupně osvobozova­ly maliské bezpečnost­ní složky, jimž přiletěly na pomoc francouzsk­é elitní jednotky.

„Uděláme vše, abychom osvobodili rukojmí. Teroristé opět chtějí zanechat barbarskou stopu všude, kde jsou schopni vraždit a masakro- vat,“uvedl francouzsk­ý prezident François Hollande.

Islamisté na hotel zaútočili poté, co v reakci na útoky v Paříži prohlásil, že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě. Kromě Sýrie právě i v Mali.

V době uzávěrky tohoto vydání úřady hlásily tři desítky obětí.

V hotelu byli v době útoku hosté z mnoha zemí, mimo jiné z Francie, Turecka, Indie, Belgie, Německa či USA. Bylo tam rovněž asi 25 amerických vojáků, kteří pak pomáhali s evakuací lidí do bezpečí. Zda se účastnili zásahu, nebylo jasné, jelikož USA oficiálně tvrdily, že je Mali o pomoc nepožádalo.

Totožnost všech obětí nebyla do uzávěrky tohoto vydání známa. Vědělo se jen, že prvními oběťmi byli dva Malijci (nejspíš strážci) a Francouz. Z luxusního hotelu se přitom během dne ozývala těžká střelba.

„Bezpečnost­ní složky čistí každé patro kousek po kousku a osvobozují rukojmí, kteří jsou ve svých pokojích,“popisoval odpoledne agentuře Reuters nejmenovan­ý zdroj z místních bezpečnost­ních sil.

Odpoledne se útočníci, jejichž počet se odhadoval až na dvanáct, zabarikádo­vali v sedmém patře a později prý utekli na střechu.

Včerejší útok na hotel Radisson Blu přitom nepřichází z čistého nebe. Mali bylo z hlediska světové pozornosti v poslední době poněkud stranou. V centru zájmu byl Islámský stát, jenž má mimo jiné na svědomí i 130 obětí pátečního teroru v Paříži. Francie se proto snaží vybudovat silnější mezinárodn­í koalici proti boji s IS.

Množství vojáků má však právě i v Sahelu. De facto má v tomto regionu nejvíce vojáků ze všech svých zahraniční­ch misí. „V rámci Operace Barkhane se snaží ochromit islámské extremisty v regionu, a to od Mauritánie po Čad,“připomíná list The Wall Street Journal.

Mali je jeho součástí. Až do roku 2012 přitom mohlo jít svou mírou demokracie ostatním africkým zemím příkladem. Jenže v roce 2012 se opět probudili na severu země Tuaregové toužící po samostatné­m státě a zahájili svůj boj za samostatno­st. Pomohly jim i zbraně ze skla- dů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jimiž se vyzbrojili. A když navíc v Mali vypukl vojenský puč, využily toho i různé islamistic­ké skupiny z regionu, vesměs se hlásící k al-Káidě. Společně s Tuaregy ovládaly sever země včetně proslulého města Timbuktu.

Mali požádalo v roce 2013 o pomoc Paříž a francouzsk­ým jednotkám se následně podařilo extremisty zatlačit, nepovedlo se jim je však zcela eliminovat.

A i když letos různé strany podepsaly mírové dohody, násilí pokračuje. Například v březnu zemřelo při atentátu na restauraci v metropoli Bamako pět lidí včetně dvou Evropanů. K atentátu se přihlásila stejná skupina (al-Murabitun) jako ke včerejšímu útoku.

Televize BBC označuje Mali jako nejsmrteln­ější misi mírových jednotek OSN posledních let. Za poslední tři roky tam přišla o více vojáků než kdekoliv jinde. Ztratila 53 lidí.

 ?? Foto: TV ORTM ?? Drama v hotelu Zásahová jednotka (na snímku převzatém z televize) při osvobozová­ní hostů držených jako rukojmí džihádisty.
Foto: TV ORTM Drama v hotelu Zásahová jednotka (na snímku převzatém z televize) při osvobozová­ní hostů držených jako rukojmí džihádisty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia