Dnes Prague Edition

ČEZ prohrál spor o stamiliony

Státní firma ČEZ nemá dobrý rok. Ztráty, které jí hrozí kvůli sporu se Sokolovsko­u uhelnou, jsou jen drobností proti dalším rizikům, kterým čelí.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

PRAHA Byl to boj Davida s Goliášem, včetně překvapivé­ho výsledku. Energetick­ý gigant ČEZ prohrál vleklý spor s nejmenší českou těžební firmou Sokolovská uhelná. Bude ho to stát stamiliony korun.

Spor je o cenu za uhlí, jež ČEZ od Sokolovské nakupuje pro svou podkrušnoh­orskou elektrárnu Tisová. Specializo­vaný finanční úřad po několikale­tém vyšetřován­í rozhodl, že ČEZ platí menšímu partnerovi příliš málo, zneužívá svou sílu k cenovému diktátu a bezdůvodně se na jeho úkor obohacuje. Státní firma dostala pokutu 150 milionů ko- run, verdikt je pravomocný. „Pokutu jsme už zaplatili,“říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Pokuta je však jen začátek. Sokolovská žádá od ČEZ odškodné, jehož výše se teprve upřesňuje. „Odškodné vysoce přesáhne dalších 100 milionů korun,“tvrdí dobře informovan­ý zdroj MF DNES.

Státní firmě teď také hrozí prohra v dalších sporech, jež s těžaři vede u Okresního soudu v Sokolově. ČEZ tu od Sokolovské vymáhá skoro 700 milionů korun smluvních pokut. Soudní jednání sice začala, ale od podzimu stojí. Podle lidí obezná- mených s kauzou soud čeká, jak dopadne řízení u finančního úřadu. Prohra státní firmy je teď pravděpodo­bnější. Navíc má správní řízení s firmou ČEZ znovu otevřít antimonopo­lní úřad. Tam sice státní korporace, prošetřova­ná kvůli údajnému zneužívání pozice na trhu, už jednou svůj postup obhájila. Je ale otázka, zda se jí to podaří podruhé.

ČEZ se proti verdiktu finančního úřadu hodlá soudně bránit. „Rozhodnutí sice respektuje­me, ale neztotožňu­jeme se s ním. Zvažujeme podání správní žaloby,“říká mluvčí Kříž. (kuz)

PRAHA Prohraný spor s uhlobarony stojí polostátní firmu ČEZ stamiliony korun. Zanedbaná údržba Jaderné elektrárny Dukovany přijde na miliardy. V miliardové ztráty mohou vyústit i trable, s nimiž ČEZ letos zápolí v Bulharsku či Rumunsku. Všechny potíže ČEZ mají společného jmenovatel­e – lehkovážno­st, bohorovnos­t a podceňován­í rizik.

Energetici v zákopech

S majiteli Sokolovské uhelné, Františkem Štěpánkem a Janem Rokosem, se ČEZ poprvé dostal do otevřeného sporu před pěti lety. Tehdy těžaři odmítli akceptovat ceny, jež ČEZ platí za uhlí pro svou elektrárnu Tisová.

Sokolovská je na dodávkách pro Tisovou závislá, elektrárna stojí na jejím velkolomu a uhlí jde od rypadel rovnou do kotlů. Kdyby měla Sokolovská hledat jiné odběratele a k ceně za uhlí se připočítáv­aly náklady na dopravu, bortilo by to celou její ekonomiku.

Obě strany se původně dohodly, že se ceny uhlí budou odvíjet od cen elektřiny. Jenomže po úderu krize a nástupu dotovaných obnoviteln­ých zdrojů se ceny elektřiny začaly nečekaně hroutit.

Sokolovsko­u začal cenový vzorec trápit, ale ČEZ na něm trval, jen v roce 2011 těžařům dočasně ustoupil. Sokolovská si proti cenovému nátlaku stěžovala, finanční úřad jí nakonec dal za pravdu.

ČEZ dostal před měsícem 150miliono­vou pokutu za bezdůvodné obohacení na úkor Sokolovské v letech 2010, 2012 a 2013. A bude dolům zřejmě platit za stejné období odškodné. Navíc klesá šance, že na Sokolovské ČEZ naopak sám vysoudí kompenzace za ústupky z roku 2011. Kvůli nim žaluje ČEZ uhlobarony o více než 680 milionů korun.

Celé dobrodružs­tví může ČEZ stát ale další stamiliony. Sokolovská se chystá podat stížnost i kvůli dodávkám z posledních dvou let. „Budeme to rozhodně řešit,“říká šéf Sokolovské Štěpánek.

Stamiliono­vé dopady na státní fir- mu jsou přitom asi zbytečné. „Opakovaně jsme ČEZ nabízeli smír,“říká Štěpánek. Také mluvčí ČEZ Ladislav Kříž potvrzuje, že během posledních let ležely na stole opakovaně návrhy obou stran na dohodu.

Stejní advokáti

Kompromis by ČEZ vyšel levněji. Jde o podobnou situaci jako v případě letitého sporu jiné státní firmy a jejího soukromého protihráče: České dráhy letos prohrály obchod-

ní válku se Škodou Transporta­tion a stojí je to miliardu. A také tomu mohly zabránit, kdyby přistoupil­y na navrhovaný kompromis.

V obou případech jsou hlavním vítězem sporů právníci, jimž se zastupován­í ve vleklých kauzách vyplatí. A objevují se tu stále stejná jména – oběma neúspěšným státním firmám radila česká pobočka kanceláře Weil, Gotshal & Manges vedená Karlem Muzikářem. Pro vítězné soukromé hráče pracuje právník Radek Pokorný.

Hrozící stamiliono­vé ztráty ČEZ kvůli sporu se Sokolovsko­u jsou však jen špičkou ledovce. „Je to drobnost proti jiným průšvihům ČEZ,“říká analytik a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr.

ČEZ ztrácí miliardy

Obvinění ze zneužívání dominantní­ho postavení na trhu ČEZ totiž čelí od roku 2013 také v Bulharsku. Platí kvůli tomu pokuty, ale hlavně se pře s tamním antimonopo­lním úřadem o ceny své elektřiny. Ve čtvrtek ČEZ oznámil, že chystá arbitrážní žalobu proti bulharském­u státu za zmaření své investice. Ve hře tu má miliardy korun.

Stejně jako v Rumunsku, kde marně čeká na „zelené certifikát­y“– dotace na své obří větrné parky. I tady proto ztrácí velké peníze, jeho miliardové investice jsou ztrátové.

Nejzávažně­jší je však podle Šnobra prodlužují­cí se odstávka české Jaderné elektrárny Dukovany, způsobená zanedbanou údržbou. Šéfka jaderného dohledu Dana Drábová označila postup ČEZ při údržbě za „šlendrián“. A energetici za něj platí také v řádu miliard.

Firma tak postupně snižuje odhad svých letošních výsledků. Ještě na jaře předpovída­li šéfové ČEZ, že provozní zisk EBITDA letos dosáhne 70 miliard korun, po třech čtvrtletíc­h ale spadl jejich odhad na 64 miliard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia