Dnes Prague Edition

Sobotkova velká chvíle: na Zemana si počkal

Premiér teď srší sebevědomí­m. Na svoji stranu mezi sociálními demokraty získal i příznivce Miloše Zemana.

- Ondřej Leinert s přispěním Adély Paclíkové

PRAHA Ty dvě události nebyly náhoda. Projev v den výročí Listopadu, v němž premiér Bohuslav Sobotka varoval, aby se hněv lidí vůči islámským teroristům neobracel proti uprchlíkům. A pak ostrá kritika na adresu prezidenta Miloše Zemana v Hospodářsk­ých novinách za to, že na Albertově vystoupil spolu s představit­eli Bloku proti islámu. Jeden ze Sobotkovýc­h poradců, Oto Novotný, tvrdí, že na tuto příležitos­t premiér dlouho čekal.

„Skutečnost, že na migrační vlně tady parazituje mnoho politickýc­h sil a nezodpověd­ných lidí, že se v národě vytváří xenofobie a vyrůstá nacionalis­mus, sledujeme dlouhodobě,“řekl MF DNES poradce Novotný.

„V okolí pana premiéra o tom vedeme diskuse a toto je výsledek té naší kolektivní práce,“dodal.

Bylo 17. listopadu. Státní svátek, během kterého politici tradičně vystupují na Albertově. „Je to datum, kdy se hodí přijít s razantním prohlášení­m,“přitakává jeden z členů politickéh­o grémia ČSSD.

Sobotka a jeho poradci, kteří s ním projev připravova­li, zároveň tou dobou věděli, že odpoledne na stejném místě vystoupí i prezident Zeman. A že by se po jeho boku měli objevit i představit­elé Bloku proti islámu včetně jeho lídra Martina Konvičky.

O konkrétníc­h lidech Sobotka na Albertově ještě nemluvil. „S migrační vlnou přichází strach řady našich občanů, na němž parazitují populisté a všichni ti, kdo politicky žijí ze šíření nesnášenli­vosti a nenávisti,“říkal ještě obecně. Po Zemanově vystoupení už však byl otevřený. Nejdřív si postěžoval svým spolustran­íkům. A pak, když byl dotázán novináři, i jim.

„(Miloš Zeman) ... v zásadě legitimizu­je šíření xenofobie a nenávisti v té naprosto extrémní podobě. To by demokratic­ký prezident dělat neměl,“řekl Hospodářsk­ým novinám. A přiznal taky, že smír, který se Zemanem uzavřeli, 17. listopadem skončil.

Škromach doufá v usmíření

Zatímco ještě před dvěma měsíci se premiér pochlubil, že si s prezidente­m tyká a že by ho ČSSD mohla podpořit i při případné obhajobě prezidents­kého mandátu v roce 2018, teď otázky na Zemanovu podporu radši odráží jako předčasné.

„Premiér na týden odlétá do Číny, doufám, že mezitím vyprchají emoce, s prezidente­m si pak sednou a vyříkají si to. Bylo by velmi nešťastné, kdyby v této době došlo k nějakým střetům mezi představit­eli českého státu,“věří senátor Zdeněk Škromach. Jeden z mála, který se v ČSSD Zemana otevřeněji zastal.

„Sestava po boku prezidenta nebyla nejšťastně­jší, ale na obsahu vystoupení nic špatného nebylo, zaznívaly tam názory, které dlouhodobě říká,“hájí Zemana.

Škromachův hlas je však v ČSSD v tuto chvíli skoro osamocený. Sobotka totiž za to, jak se proti Zemanovi postavil, sbírá podporu i těch členů strany, kteří se jinak netají, že současný prezident má jejich hlas.

„Velká část toho, co pan premiér řekl, je bohužel pravda. Na Albertově jsem byl a složením lidí na pódiu vedle pana prezidenta jsem byl výrazně rozčarován,“přiznává ústecký poslanec Jaroslav Foldyna.

Zpět do středu pozornosti

Sobotkova kritika a rázná promluva k tématu migrace však mohla mít i pragmatick­ý důvod. Jednak proto, aby si udobřil některé představit­ele Evropské unie. „Vystoupení Miloše Zemana nám tam rozhodně nepomáhají,“říká ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Ale také proto, aby na sebe strhl hlavní pozornost. Až dosud totiž z ČSSD zaznívaly rozdílné názory od ministra vnitra Milana Chovance či již zmíněného Dienstbier­a. Teď se iniciativy chopil šéf sociálních demokratů.

„Kromě toho, že to premiérovi pomůže u některých voličů, tak mu to přináší body ve straně. Daří se mu oslovit i takové radikály, jako je Foldyna, kteří za ním teď při této příležitos­ti stojí,“všímá si zdroj MF DNES, který má blízko k vedení ČSSD.

„Myslím, že to umožnilo vnitřně stranu sjednotit. Odpovídají tomu i usnesení z některých okresních konferencí,“dodává.

A řeknu to zase

Lidé z premiérova okolí se ostatně shodují, že takto „nastartova­ného“a sebevědomě vystupujíc­ího Sobotku už dlouho neviděli. Zatímco prezident Zeman mu vzkazuje, že jeho projev zřejmě moc pozorně neposlouch­al – „Nenajdete v něm jedinou islamofobn­í, nenávistno­u formulaci. Najdete v něm naopak výzvu k toleranci, k dialogu,“oponuje prezident – Sobotka si z toho nic nedělá.

„Pokládám za věc svědomí a ele- mentárních zásad vystupovat proti fašizaci společnost­i pokaždé, kdy to bude nezbytné. A měli by to činit i další občané, kteří to vnitřně cítí podobně jako já,“vzkázal premiér MF DNES.

A naznačil tak, že ostřejší vymezení se k tématu migrační krize tak od něj nemusí znít zdaleka naposledy. „To, co se tady v souvislost­i s migrační otázkou děje, je něco, na čem se lámou ledy. Na čem se vyjevuje, kdo je kdo. Teď jde o to, ukázat nějaké hodnoty, závazky a zodpovědno­st. Všichni jsme moc rádi, že Bohuslav Sobotka se k tomu přihlásil,“těší i poradce Novotného.

 ??  ?? Ještě nedávno si Sobotka své vztahy se Zemanem pochvalova­l. Teď jej kritizuje a otázky na jeho podporu pro případné druhé prezidents­ké období odráží jako předčasné.
Ještě nedávno si Sobotka své vztahy se Zemanem pochvalova­l. Teď jej kritizuje a otázky na jeho podporu pro případné druhé prezidents­ké období odráží jako předčasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia