Dnes Prague Edition

Univerzity žalují Zemana za bojkot profesorů

- — Zdeňka Trachtová

PRAHA Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická – společně s Jiřím Fajtem, Ivanem Ošťádalem a Janem Eichlerem, které prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesory – na něj podaly žalobu.

Akademici argumentuj­í, že zákon o vysokých školách prezidento­vi odmítání podpisu jmenovacíh­o dekretu neumožňuje. Soud by podle univerzit měl vydat rozsudek, který by hlavě státu jmenování zmíněné trojice uložil.

„UK a VŠE zastávají názor, že docenti Fajt, Ošťádal a Eichler splnili veškeré zákonné podmínky a z tohoto důvodu mají na jmenování profesorem právní nárok. Proto se rozhodly podniknout právní kroky, které by zajistily pravomocné rozhodnutí v této záležitost­i, a společně s docenty Fajtem, Ošťádalem a Eichlerem podaly na prezidenta republiky žaloby u Městského soudu v Praze,“uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Podle žalobců prezident rozhodnutí­m o nejmenován­í profesorů nerespektu­je závazný návrh Vědecké rady UK, Vědecké rady VŠE a usnesení vlády z 8. dubna 2015, ačkoli zákon o vysokých školách mu takový postup neumožňuje.

Zeman zmíněné docenty odmítá jmenovat kvůli jejich údajným zá- važným prohřeškům z minulosti. „Názor pana prezidenta ve věci nejmenován­í tří profesorů trvá, je neměnný. Je velmi zvláštní, když k tomuto oznámení dojde vzápětí po 17. listopadu 2015,“řekl iDNES.cz prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

„Narušuje to autonomii škol“Žaloby se odvolávají na paragraf 73 zákona o vysokých školách, z něhož vyplývá, že pokud dotyčný úspěšně prošel jmenovacím řízením dle tohoto zákona, je prezident povinen jej jmenovat. Zákon mu totiž nenabízí žádný prostor „pro uvážení“, návrh vědecké rady je pro něho závazný.

„Pan prezident zastává opačný názor,“reagoval Ovčáček.

Podle univerzit Zeman narušuje nezávislos­t Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické. „Nejmenován­ím profesorů prezident zasahuje do vnitřního uspořádání obou vysokých škol a do personální­ho zabezpečen­í studijních programů,“uvedl Hájek.

Situaci s prezidente­m bez úspěchu řešili už exministr školství Marcel Chládek a po něm ministryně Kateřina Valachová (oba ČSSD). Další dohodnutá schůzka za účasti rektorů na Hradě se dosud neuskutečn­ila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia