Dnes Prague Edition

Zachovej nám, Hospodine...

-

PRAHA Bohoslužby za hlavy státu ještě během jejich života sloužila katolická církev naposledy v českých zemích v době rakousko-uherské monarchie. Nyní se v lánském kostele modlilo i za prezidenta Miloše Zemana. Nejvýše postavený český katolický duchovní – kardinál Dominik Duka – tam celebroval včera mši za představit­ele státu, oběti terorismu i rukojmí v Mali.

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt při obřadu vyzval k modlitbě za přítomného prezidenta.

Návrh sloužit liturgii v lánském kostele Nejsvětějš­ího jména Ježíš vzešel podle Forejta od církve a prezidents­ká kancelář jej přivítala jako velmi „přátelské gesto“.

Zeman Duku přivítal s oficiálním­i poctami, které mu podle Forejta jako kardinálov­i náleží. V diplomatic­kém protokolu je totiž vnímán jako zástupce vladaře, v tomto případě papeže. Na primase českého proto v Lánech čekala čestná stráž i historické prapory a zástupci obce. Na jeho počest stáhli na Pražském hradě prezidents­kou standartu a vyvěsili ji nad lánským zámkem. To se dělá jen velmi výjimečně, naposledy se tak stalo před asi osmi lety při oficiální návštěvě jedné z hlav státu v Lánech, podotkl Forejt. Po mši Zeman s Dukou povečeřeli a projednali některá společná témata.

První prezidenti – Masaryk a Beneš – si od katolické církve pro její spojení s Habsburky (c. a k. hymna začínala veršem Zachovej nám, Hospodine, císaře a naši zem) drželi odstup a nezúčastňo­vali se jejích obřadů. Za jiné – například Háchu, Gottwalda a Havla – sloužili katoličtí hodnostáři až zádušní mše. (red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia