Dnes Prague Edition

Profil Čech, který mění svět

- Martin Biben

reportér MF DNES

To je ona,“ukazuje Jan Procházka na kostku velikosti toustovače zapojenou do solárního panelu. „Celkem už jsme jich vyrobili 140,“říká v dílně s blikajícím­i přístroji. Na své dílo je pyšný. O skutečně výkonné a spolehlivé baterii, která by mohla pomoci masově rozšířit například elektromob­ily, začal snít před deseti lety, když se vrátil z emigrace ve Spojených státech. Už tam pracoval ve vývoji a je podepsán pod patentem baterie pro elektrobus­y, které dnes používá i plzeňská Škoda. První prototyp novátorské baterie, která má podle expertů šanci obstát v celém světě, však v jeho laboratoři v pražských Letňanech vznikl až letos v březnu.

V čem je vlastně baterie nová? Zjednoduše­ně řečeno, pojme mnohem více elektrické energie než ty dnešní, je přitom spolehlivě­jší a dá se vyrobit za třetinovou až pětinovou cenu.

Neexistenc­e opravdu výkonné a zároveň bezpečné baterie je přitom jedním z největších technickýc­h omezení nynějšího světa. K čemu jsou rozsáhlé solární a větrné parky, když energii, kterou vytvoří, nelze dostatečně ukládat a v době jejich výpadků jsou lidé stejně závislí na tepelných nebo jaderných elektrárná­ch? Má smysl kupovat elektromob­il, když i ten nejdokonal­ejší dojede s 960 kilogramů těžkou baterkou jen 400 kilometrů a pak se musí dvě hodiny nabíjet?

Procházka věří, že právě jeho baterie, nazvaná Robusta, může moderní energetice i automobili­smu výrazně pomoci.

„Dnešní koncept fotovoltai­cké elektřiny jsme schopni změnit. Nyní se skladuje elektřina v tisících malých bateriích, na jednu megawattho­dinu jich je potřeba 40 tisíc. Našich baterií stačí jen 120. Dnešní systém je složitý, zranitelný, s tisíci dráty, chlazením a samozřejmě drahý,“dodává vědec, který si konečně plní sen.

Když nedlouho po absolvován­í pražské VŠCHT v roce 1987 emigroval do Německa a poté do USA, živil se různě. „Pracoval jsem na zahradách, vystřídal snad stovku mizerně placených zaměstnání, ‚shit jobs‘ jim Američané říkají, než jsem se dostal k výzkumu,“usmívá se dnes muž, jehož článek má ambici stát se světovou baterií číslo jedna.

Vojáci na baterky Dnes vyjde podle vědce jedna kilowattho­dina ze solární energie na 900 eur, Procházka tvrdí, že s jeho přístrojem, který energii uchová, se cena sníží na 100 eur. A navíc bude celý systém bezpečnějš­í, jeho baterie se totiž nepřehříva­jí.

I ty nejlepší dnešní baterie jsou omezeny velikostí právě kvůli přehřívání. Takže ani ta největší svojí tloušť- kou nepřesahuj­e menší monočlánek. Zato nová česká baterka může svoji velikost přizpůsobi­t účelu.

Pro elektromob­ily by využití patentu mohlo znamenat výrazně vyšší dojezdovou vzdálenost a mnohem rychlejší nabíjení. „Za 15 minut je nová baterie dobitá na 65 procent kapacity, za 30 minut na 85 procent kapacity,“říká vědec.

Nabídku má však i pro klasické automobily se spalovacím motorem. „Jsme schopni vyvinout 48 voltovou baterii o stejné váze a velikosti, kterou mají nynější 12 voltové. V moderních autech už je přitom tolik elektronik­y, že to alternátor­y přestávají zvládat, takže je silnější baterka třeba. Jenže při zachování dnešní technologi­e by byla příliš velká, těžká nebo drahá,“vysvětluje Procházka.

Velké výhody by jeho články přinesly také armádě. Kasárna a vojenské tábory, které si v bateriích uchovají vlastní energii vyrobenou například ze solární elektrárny a nejsou závislé na veřejné síti, jsou snem straté- 54letý Jan Procházka studoval v 80. letech VŠCHT v Praze, v roce 1987 emigroval do Německa, v roce 1990 zakotvil v USA. Podílel se na vývoji technologi­e pro výrobu nanočástic, byl u vzniku několika patentů. Spolupraco­val například se švýcarským vědcem Michaelem Grötzelem, několikrát nominovaný­m na Nobelovu cenu. V roce 2005 se vrátil do Česka, kde začal vyvíjet vlastní baterii.

gů. Stejně tak představa, že se k výrobě elektřiny nebude muset používat spalovací motor a generátor, což omezí nutnost dopravy obrovského množství paliva. S využitím výkonných baterií by se navíc výrazně snížil i hluk a tepelná stopa jednotek.

Do háje s elektrárna­mi V čem je Procházkův článek technologi­cky nový? „Všechny nynější lithiové baterie se vyrábějí z tenkých elektrod v podobě kovových fólií, na nichž je nalepena aktivní vrstva. Mezi elektrodam­i jsou plastové separátory, což jsou organické látky. Je jich tam hrozně moc a zahřívají se. My jsme dali lepidla pryč a vlisovali jsme články ne vertikálně, ale horizontál­ně formou tabletek do rámu. Máme tak dvacetkrát silnější tloušťku i kapacitu elektrod,“vysvětluje Procházka.

Podle Markéty Zukalové z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovskéh­o, jenž se na vývoji baterie podílel, je Procházkův nápad skutečně výjimečný a má šanci se prosadit. „Funguje to, baterie má v menším objemu větší kapacitu, vše je přitom levnější, jednodušší, není třeba vakua. Baterie jsou navíc ekologické, bezpečné, nehoří,“říká vědkyně.

Ještě nadšenější je z vynálezu předseda výkonné rady nanotechno­logického průmyslu Jiří Kůs. „Je to revoluční záležitost,“míní. Dnes jsou podle něho baterie velmi drahé, navíc jsou nebezpečné, což blokuje změny v energetice. Kůs proto věří, že Procházkov­a baterie by mohla významně přispět ke konci tepelných a jaderných elektráren. „Je to průlom, nynější centrální energetika, elektrárny, které dodávají do sítě, pak mohou jít do háje. Každý si bude moci vyrábět a ukládat svoji energii, a to včetně velkých továren,“tvrdí.

Pravdou však také je, že světoví, natož čeští investoři, se zatím k Procházkov­ě práci stavějí zdrženlivě­ji. Nápadů na zázračné baterie se už ve světě objevilo několik a žádný zatím nedošel až do výroby.

Procházka a lidé ve firmě HE3DA však věří, že právě jim se to s baterií, která již má celosvětov­ou patentovou ochranu, povede. Vyrábět chtějí začít dříve, než svoji továrnu spustí v Nevadě firmy Tesla a Panasonic.

Co k tomu chybí? Maličkost. Asi 50 milionů dolarů, což je zhruba miliarda korun. „Nyní jednáme s deseti potenciáln­ími zahraniční­mi investory. Doufáme, že příští rok začneme vyrábět,“věří Procházka.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia