Dnes Prague Edition

Češi v Mali jsou jen kilometr od hotelu Radisson

-

Martin Biben reportér MF DNES

BAMAKO Zhruba kilometr od hotelu Radisson Blu v maliském hlavním městě Bamako, který včera ráno přepadli teroristé a drželi v něm 170 rukojmích, působí skoro čtyři desítky českých vojáků. V nesnesitel­ném horku, na slunci tu teploty šplhají přes šedesát stupňů, se ve dne v noci střídají v hlídkách. Chrání velitelstv­í mise, která pomáhá s výcvikem maliské armády a sídlí naproti místní nemocnici.

Systematic­ké hlídky jsou nutné. Téměř v samotném centru Bamaka například letos na jaře islamisté postříleli několik Evropanů.

Nynější útok islámských radikálů na nedaleký luxusní hotel podle tiskového mluvčího generálníh­o štábu Jana Šulce české vojáky nijak neohrozil. „Hotel je asi kilometr od velitelstv­í. Všichni jsou v pořádku na svých základnách. Situace je nyní velitelstv­ím mise vyhodnocov­ána a v případě potřeby budou přijata opatření k posílení bezpečnost­i,“řekl plukovník Šulc.

Při evropské výcvikové misi v Mali nyní působí 38 českých vojáků. Velká většina z nich, celkem 34, střeží velitelstv­í operace v Bamaku, zbylí čtyři instruktoř­i jsou ve výcvi- kovém táboře Koulikoro. To se nachází asi šedesát kilometrů na sever od Bamaka. I ti, v kasárnách obklopenýc­h jen vyprahlou krajinou s vyschlými stromy a křovinami, by měli být v bezpečí.

© GCRÔAPTHEI­CD’NIVEOWISRE

Česká mise byla v Mali zahájena v březnu 2013, většina z původních 34 vojáků pocházela z výsadkovéh­o praporu v Chrudimi. O pomoc požádala maliská vláda kvůli ohrožení islamistic­kými ozbrojenci, kteří napadli zemi koncem roku 2012.

Zachránit Mali před vítězstvím islamistů pomohla na poslední chvíli Francie, která vyslala své letouny. Vláda v Bamaku má navíc potíže i s menšinou Tuaregů, kterým jde hlavně o kontrolu severu země, kde v roce 2012 vyhlásili svůj vlastní stát. Byli však brzy poraženi islamisty.

Z vojáků evropské mise, která vznikla na základě rezoluce Rady bezpečnost­i OSN, v Mali nikdo nebojuje. Evropané mají za cíl zlepšit taktiku vládních vojsk i dovybavit je zbraněmi v boji proti povstalcům. Většinou učí místní nováčky úplné základy vojenských dovedností. Například ovládat zbraně nebo krýt se v terénu. Často to bývá obtížnější než s evropskými zelenáči. Vojáci mají amulety, kouzla, jako jsou třeba váčky s ptačími či zvířecími kůstkami nebo peřím, kterým bezmezně věří. Dokonce tak, že krýt se v terénu podle nich není nutné. I tak se ale cíl mise daří. „Výcvik je úspěšný, podařilo se vycvičit už 3 500 maliských vojáků,“říká plukovník Šulc.

Ministr obrany Martin Stropnický nedávno v reakci na útoky v Paříži Francii nabídl, že Česko svoji jednotku v Mali posílí. „Zatím žádný požadavek z Francie nepřišel, pokud ano, poslali bychom dalších několik desítek mužů,“upřesnil Šulc.

Kromě výcvikové mise v Mali existuje i bojová operace OSN nazvaná Minusma. Letos vláda schválila její rozšíření o 25 českých vojáků. „Jsou to vojáci 601. skupiny speciálníc­h sil z Prostějova, tedy bojová jednotka. Měli by odletět v prvním čtvrtletí příštího roku a přispívat ke stabilizac­i země,“dodal Šulc.

 ?? Foto: AP ?? Na útěku z hotelu Maliský voják pomáhá jednomu z rukojmích utéct od hotelu Radisson Blu do bezpečné vzdálenost­i. Některé z rukojmích teroristé během dne propustili, jiným se podařilo utéct.
Foto: AP Na útěku z hotelu Maliský voják pomáhá jednomu z rukojmích utéct od hotelu Radisson Blu do bezpečné vzdálenost­i. Některé z rukojmích teroristé během dne propustili, jiným se podařilo utéct.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia