Dnes Prague Edition

Zpráva o stavu teroru: horší než IS je Boko Haram

Při teroristic­kých útocích zahynulo loni 32 658 lidí, uvádí čerstvá zpráva o světovém terorismu. Jde o vůbec nejdramati­čtější nárůst v historii.

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek PRAHA Svět se noří do teroristic­kého násilí nevídaným tempem.

Terorismus loni meziročně vzrostl o osmdesát procent, což je největší skok, jaký byl kdy zaznamenán. Uvedla to čerstvá zpráva respektova­ného Institutu pro ekonomii a mír (IEP) se sídlem v australské­m Sydney, známá jako Global Terrorism Index.

Varovný nárůst se týká jak počtu útoků, tak počtu obětí.

Čísla hovoří za vše: loni podle IEP zahynulo v důsledku aktivit teroristic­kých organizací 32 658 lidí, v roce 2013 to bylo 18 111 obětí.

Titulky světových médií nyní okupuje takzvaný Islámský stát. Nelze se divit. Rozpoutal vládu teroru na Blízkém východě, zničil ruské letadlo s 224 turisty vracejícím­i se z Egypta a vražedným běsněním v Paříži vyvolal strach po celé Evropě.

V loňském roce však podle IEP kralovala smutné statistice jiná „továrna na smrt“– extremisti­cká islámská organizace Boko Haram působící v Nigérii. Zavraždila téměř sedm tisíc lidí, což oproti předchozím­u roku představuj­e nárůst o astronomic­kých 317 procent.

Naopak Islámský stát, jemuž mimochodem Boko Haram letos v březnu přislíbila věrnost, byl loni zodpovědný za více než šest tisíc úmrtí.

Tyto dvě organizace představuj­í největší zlo. Dohromady jsou odpovědné za polovinu všech obětí připisovan­ých terorismu.

Za drtivou většinu teroristic­kých útoků ve světě jsou zodpovědni džihádisté, to už není třeba ani zdůrazňova­t. Peklo, jež stoupenci extremisti­ckého islámu rozpoutali, je zřetelnějš­í, pokud se vezme v potaz delší časové období směrem do minulosti. Počet lidí zabitých teroristy ve srov- Od roku 2000 se ve světě událo přes 61 000 teroristic­kých útoků, při nichž zahynulo přes 140 000 lidí. Loni zemřelo v důsledku teroristic­kých atentátů devětkrát víc lidí než v roce 2000. USA posílily jednotky v Iráku nání s rokem 2000 se loni zvýšil téměř devítináso­bně!

Kde je situace nejhorší Co se týče absolutníh­o počtu obětí teroru, byl loni oním peklem na zemi Irák. Tamních 9 929 obětí teroristic­kých útoků je podle IEP vůbec nejhorším číslem, jež kdy bylo zaznamenán­o v jedné zemi.

Následují „staří známí“– Nigérie, Afghánistá­n, Pákistán a Sýrie.

Ve výše uvedených pěti státech se loni odehrálo 78 procent veškerých teroristic­kých atentátů.

O tom, že vřed terorismu zachvacuje stále nové a nové oblasti, svědčí i další údaj IEP: Počet zemí, v nichž zaznamenal­i nejméně 500 zabitých, se zvýšil z pěti v roce 2013 na jedenáct o rok později. Na seznamu přibylo Somálsko, Ukrajina (hlavně kvůli zničení malajsijsk­ého letounu s 289 lidmi), Jemen, Středoafri­cká republika, Jižní Súdán a Kamerun.

Ze statistik vyplývá, že drtivá většina útoků byla provedena jinde než na Západě. Nepočítáme- li 11. září, tak od roku 2000 vykazují západní země jen 0,5 procenta všech obětí teroristů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia