Dnes Prague Edition

Proč Irky začaly hlásit premiérovi svou menstruaci

Katolické Irsko nedávno prožilo sociální zemětřesen­í – povolilo sňatky gayů. Teď na ostrově sílí volání po další převratné změně – po legalizaci interrupcí. Je jisté, že to bude výbušné volební téma. Mají interrupce v Irsku šanci?

-

Iveta Polochová redaktorka MF DNES

DUBLIN, PRAHA „Hej, Endo Kenny. Jen ti chci sdělit, že jsem před dvěma dny dostala menstruaci. Nejdřív byla hodně silná, teď už je slabší,“napsala na počátku listopadu Gráinne Maguireová vzkaz premiérovi Irské republiky skrze účet na sociální síti Twitter.

Pětatřicet­iletá irská komička a spisovatel­ka se rozhodla veřejně svěřit s osobním (a snad i banálním) faktem z jediného důvodu. Na pro- test proti skutečnost­i, že jsou v Irské republice stále zakázány interrupce. Ačkoliv je to vážné téma, chtěla na ně upozornit s lehkostí.

„Dospěla jsem k tomu, že bude lepší vzít irský stát za slovo. Jestliže tedy chtějí mít pod kontrolou mé tělo a vyhovuje jim zasahovat do toho, co se v něm děje, měli by o něm vědět všechny detaily. Proto jsem se rozhodla hlásit na Twitteru svůj menstruačn­í cyklus premiérovi,“vysvětluje na webu britského listu The Guardian.

Kolik dalších žen by svým činem mohla inspirovat, ji prý ani ve snu nenapadlo. Leč stalo se. K jejímu netradiční­mu protestu se přidávají další a další Irky. Enda Kenny tak může mít docela slušný přehled o tom, jak irské ženy menstruují.

Jenže premiér zatím na jejich vzkazy nereagoval. Naopak se už dříve nechal slyšet, že se rušit striktní zákaz interrupcí nechystá.

Umělá přerušení těhotenstv­í staví v Irsku mimo zákon osmý dodatek ústavy – tím, že zaručuje stejné právo na život ženě i jejímu plodu.

Výjimku tvoří jen případy, kdy je kvůli nenarozené­mu dítěti přímo ohrožen život jeho matky. Ale i tuto změnu v zákoně si Irové vymohli te- prve před dvěma roky. Dublin tehdy ustoupil protestům řady obyčejných lidí, mezinárodn­ích organizací i Evropského soudu pro lidská práva, pro něž byl poslední tečkou případ indické zubařky z irského Galway. Savita Halappanav­arová zemřela na otravu krve poté, co jí lékaři odmítli (báli se) kvůli zákonu provést interrupci. Ačkoliv už dítě samovolně potrácela.

Jinak však zůstává umělé přerušení těhotenstv­í v Irsku ilegální a hrozí za ně až čtrnáctile­té vězení.

Mnoho žen proto jezdí za potraty do sousední Británie. Od roku 1980 do loňska se jich do Anglie a Walesu vydalo přes 160 tisíc. Ročně jich tam proto míří 4 500 čili deset až jedenáct Irek denně. Další si kupují ilegálně pilulky, které v určité fázi těhotenstv­í vyvolávají potrat.

Ne všechny na to mají peníze. A pro interrupci mohou mít vážný důvod. Ať už jím je defekt u nenarozené­ho dítěte či případy jako jeho početí při znásilnění či incestu.

Zmíněný „menstruačn­í protest“proto není osamocený. Volání po zrušení zákazu potratů v katolické zemi sílí. Podnítilo ho květnové referendum o sňatcích gayů, které si Irové odsouhlasi­li a způsobili tím menší sociální revoluci.

Dokázali, že konzervati­vní země se mění. Vždyť ještě před dvaceti lety tam byl ilegální i rozvod. K sociální proměně přispěly aféry se se- xuálním zneužívání­m dětí, jež otřásly morální autoritou mocné katolické církve.

Tabu se stává horkým tématem Jenže se zdá, že interrupce (zatím) společnost rozděluje více než sňatky gayů. Poslední průzkum televize RTE a organizace Behaviour & Attitudes ukázal, že pro částečné povolení umělých přerušení těhotenstv­í je 64 procent Irů, zatímco pro jejich naprosté zlegalizov­ání jen 14 procent. Podobná sonda do veřejného mínění Amnesty Internatio­nal je z pohledu liberálů optimistič­tější. Zjistila, že 81 procent Irů podporuje zásadní uvolnění zákazu interrupcí a 45 procent jejich celkové povolení.

Téma, které bylo ještě před pár desítkami let v Irsku tabu, se nejspíše stane jedním z hlavních politickýc­h kolbišť v příštím roce, kdy Irové zvolí nový parlament.

Zatímco Enda Kenny osmý dodatek ústavy měnit nehodlá, jeho koaliční partner, labouristi­cká strana, slibuje referendum o interrupcí­ch. Nechce však dát ženám zcela volnou ruku, ale povolit je jen v případech, kdy bude dítě počato při už zmíněném znásilnění, incestu či bude prokazatel­ně postižené.

 ?? Foto: Profimedia ?? Za interrupci! Legalizova­t umělá přerušení těhotenstv­í chce dnes stále více Irek. Na snímku za to demonstruj­í v Dublinu.
Foto: Profimedia Za interrupci! Legalizova­t umělá přerušení těhotenstv­í chce dnes stále více Irek. Na snímku za to demonstruj­í v Dublinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia