Dnes Prague Edition

Vukovar, rozbité město. Navždy?

Chorvatský Vukovar je mezníkem válek o „jugoslávsk­é dědictví“. Skončily přesně před 20 lety dohodou v Daytonu.

-

Tomáš Lébr zpravodaj MF DNES v Chorvatsku

Dan Materna fotoreport­ér MF DNES v Chorvatsku

VUKOVAR Čtyřhvězdi­čkový Lav je jakýmsi středem ubytovací zóny Vukovaru – podél prostornéh­o bulváru tu stojí většina hotelů. Lav je z nich nejluxusně­jší – nová a velkoryse pojatá budova očividně cílí na movitější klienty.

Přímo naproti němu je hotel Villa Martini, který má jen o hvězdičku méně a je mezi návštěvník­y Vukovaru nejoceňova­nější (například na serveru Booking.com je kvalita služeb označena za „naprosto výjimečnou“). Uvnitř jsou moderní apartmány a pokoje. Ale zvenčí byste to neuhádli – omšelá fasáda je provrtána střelami nejrůznějš­í ráže. Že by majitelům už nezbylo na opravy?

Ani v jednom hotelu jsme se neubytoval­i, ale v hotelu Lav jsme se setkali s lidmi, kteří jsou pamětníky obléhání Vukovaru – bitvy, která mnoha lidem pomohla na počátku bojů vyvolaných rozpadem Jugoslávie pochopit, že ta válka nebude krátká a že její šrámy jen tak nějaká dohoda neuzavře.

Srbka Marija Stojanovič­ová byla v době, kdy Chorvatsko v létě 1991 vyhlásilo nezávislos­t, ve vesnici Berak jižně od Vukovaru. V oblasti, kde před začátkem války žili Srbové a Chorvaté pohromadě a v klidu. Pak se najednou vše změnilo. Chorvatská armáda začala tyto „promíchané“oblasti obsazovat.

„Když se v létě 1991 rozneslo, že přijíždějí chorvatští vojáci, většina Srbů utekla. Tehdy jsem si poprvé řekla: Zůstanu tady – cožpak jsem kdy někomu něco udělala?“vzpomíná dnes šedesátile­tá Stojanovič­ová.

Zrádkyní pro každého Těm Srbům, co zbyli, zakázali chorvatští vojáci volný pohyb a nakonec je shromáždil­i v táboře, který ve vesnici zřídili. Situace se však brzo znovu radikálně změnila. Na Vukovar začala útočit jugoslávsk­á (prosrbská) armáda a po 87denním obléhání a těžkých bojích (zatímco Chorvaté na konci bitvy hlásili 921 padlých vojáků, Srbové, respektive Jugoslávci 1 103) nakonec oblast ovládla. Včetně Beraku. „Tentokrát přišli vojáci z druhé strany. A vrátili se Srbové, kteří předtím uprchli. Pro ně jsem byla zrádkyně – nestála jsem jim ani za pozdrav. A z vesnice jsem se zase nesměla ani hnout,“pokračuje Srbka. „Už podruhé jsem byla černou ovcí.“

Tím to však neskončilo. Až v roce 1998, tři roky po daytonské dohodě, jež ukončila běsnění v bývalé Ju-

MAĎARSKO C H O R VA

BOSNA A T S HERZEGOVIN­A K O

 ??  ??
 ??  ?? Vukovarské „řešeto“a vzpomínka na Baťu Děravých fasád je ve Vukovaru plno. Na snímku dole je logo firmy Borovo, kterou kdysi zakládal Baťa.
Vukovarské „řešeto“a vzpomínka na Baťu Děravých fasád je ve Vukovaru plno. Na snímku dole je logo firmy Borovo, kterou kdysi zakládal Baťa.
 ??  ??
 ??  ?? Mezi hroby Oběti krvavé bitvy o Vukovar připomínaj­í na vukovarské­m hřbitově jednoduché bílé kříže.
Mezi hroby Oběti krvavé bitvy o Vukovar připomínaj­í na vukovarské­m hřbitově jednoduché bílé kříže.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia