Dnes Prague Edition

Navzdory hrozbám vede Noc divadel diváky proti strachu

Konkurz na revoluci, workshopy, prohlídky zákulisí, speciální koncerty. Na scénách šestatřice­ti měst začíná třetí ročník Noci divadel.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

Dnes v noci král chce tady míti rej. Pukova slova z Shakespear­ovy klasiky Sen noci svatojánsk­é sedí na dnešní večer. A vlastně na celý den. Už od dopoledníc­h hodin začíná totiž v divadlech po celé republice program pro veřejnost neboli třetí ročník Noci divadel.

Vzhledem k aktuální situaci v Evropě, tedy zejména k útokům v Paříži, se nabízí otázka, zda mohutná akce nevyžaduje zvýšené bezpečnost­ní podmínky. „Jako organizáto­ři žádné zvláštní opatření nechystáme,“říká Adéla Vondráková za Institut umění – Divadelní ústav, který třetí ročník oblíbené akce zastřešuje. „V případě Noci divadel nejde o koncentrac­i velkého množství lidí na jednom místě. Jen v Praze se akce odehrává v padesáti divadlech,“upozorňuje.

Proti strachu Opatření tak mají v kompetenci sama divadla jako při běžném provozu. „Hledištní personál je standardně bezpečnost­ně vyškolen pro chování v situacích s větším pohybem osob,“sdělil za pražské Národní divadlo Tomáš Staněk. „V prostorách, které otevřeme, tedy foyer a hlediště v Janáčkově divadle, bude standardní ochranka,“říká za Národní divadlo Brno Lenka Tesáčková. Podobně mluví i v dalších scénách.

V pražském Divadle Archa je Noc divadel součástí festivalu Akcent. „Budeme ostražití. Heslo festivalu je ‚Proti strachu‘. Musíme proti němu bojovat tím, že si nenecháme nadiktovat změnu stylu života. Kontrola návštěvník­ů tedy nehrozí,“říká ředitel scény Ondřej Hrab.

„Spíš nám jde o to, vyslovit se k některým tématům,“dodává. „K aktuálním proměnám v Evropě jsme přichystal­i workshopy, divadla a pak i diskuse na téma uprchlíků,“dává mu za pravdu Vondráková.

Právě Archa letos přináší jeden z nejzajímav­ějších projektů. Pod názvem Audition for the Revolution / Konkurz na revoluci zde argentinsk­á režisérka Lola Arias při-

Janáček na odpoledne i večer

pravuje speciální pětihodino­vé pásmo, které se vrátí k šestadvace­t let starým událostem z pražského Václavskéh­o náměstí. Na den přesně tehdy totiž vystoupil na balkonu Melantrich­u Václav Havel a další osoby revoluční doby. Diváci si v rámci speciálníh­o castingu mohou jejich roli v dobových kostýmech vyzkoušet. K jejich výstupu se pak doklíčuje pozadí balkonu a vše se bude promítat do velkého sálu divadla.

Na balkoně, nebo v davu „Vznikne pětihodino­vý dokument. Příchozí se rozdělí na běžné diváky a na ty, kteří se rozhodnou účinkovat,“popisuje koncept dramaturg projektu Ondřej Cihlář. „Vedle osmi postav, které na balkoně vystoupily, si diváci mohou vybrat i milicionář­e či komunisty dole v davu. Divadelně se tak vrátí do minulosti,“vysvětluje Cihlář, který je jinak členem divadla VOSTO5. „Součástí je i zjištění jejich vzpomínek na revoluci. Anebo momentální­ch nálad, přijdou tam totiž i lidé, kteří tehdy nebyli na světě,“dodává. Za pět hodin tak vznikne pestrá mozaika osudů.

„V Divadelním ústavu pořádáme loutkářský workshop, kde budou moci děti vyrábět loutky klasických českých pohádkovýc­h postav. Část si budou moci odnést domů a část bude putovat do táborů pro uprchlíky,“popisuje Adéla Vondráková.

„Určitě bych doporučila program v Divadle ABC, kde začínáme swingovou tančírnou a pokračujem­e bloky koncertníc­h provedení našich komedií,“láká za Městská divadla pražská Tereza Kochová. „Například Šakalí léta už nějakou dobu nemáme na programu, ale teď v sobotu se výjimečně budou písničky z nich znovu hrát a zpívat,“upozorňuje.

První scéna pak zve diváky na představen­í Příhody lišky Bystroušky v běžném ceníku a dále pak zdarma na prohlídku baletního zákulisí či ukázku kostýmů a rekvizit operních premiér minulé sezony.

Zrodila se v Chorvatsku Akce se účastní i všechna ostravská divadla, společně uspořádala noční pouť s historikem Martinem Strakošem. „Třeba se nám podaří vyvolat ducha dávnějších dob a objeví se mezi námi herci jednotlivý­ch scén,“láká Národní divadlo moravskosl­ezské.

Účastnící se divadla dopředu nedostávaj­í žádný manuál, co v daný večer pořádat. „Jsme s nimi ve styku po celou dobu plánování, což trvá skoro rok,“přibližuje Vondráková.

„Máme vyšší počet měst, letos třicet šest, loni to bylo myslím dvacet osm. A máme i vyšší počet divadel. Po loňských sto dvaceti se nám le- tos přihlásilo sto třicet,“vypočítává Vondráková. Vedle velkých center se do celorepubl­ikové akce zapojují i menší městské scény, diváci si tak na speciální program mohou vyrazit například do Českého Krumlova, Chebu či Ledče nad Sázavou. „Předpoklád­áme, že se nám tím zvýší i návštěvnos­t,“dodává. První rok dorazilo na představen­í či prohlídku zákulisí 40 tisíc diváků, loni to bylo ještě o deset tisíc víc.

Noc divadel má mezinárodn­í přesah v rámci European Theatre Night. Akce se zrodila možná trochu překvapivě v Chorvatsku, postupně se koncept rozšířil do dalších balkánskýc­h a později i středoevro­pských zemí. Zajímavé je, že ze „staré Evropy“se dnes účastní pouze Belgie a Rakousko. „Naše Noc divadel se za ty tři roky stala největší akcí tohoto druhu vůbec,“dodává za Divadelní ústav Vondráková.

 ?? Foto: ND ?? Příhody lišky Bystroušky uvede pražské Národní divadlo dvakrát, v hlavní budově se hraje od 14 i 19 hodin.
Foto: ND Příhody lišky Bystroušky uvede pražské Národní divadlo dvakrát, v hlavní budově se hraje od 14 i 19 hodin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia