Dnes Prague Edition

Proč Valachová vystoupila proti Chovancovi

-

Glosa Marek Přibil

Zkraje letošního roku rezonoval ostrý spor rektora Policejní akademie Josefa Salače s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD. Salač tehdy tvrdil, že má být zdiskredit­ován lidmi, kteří mají blízko k ministrovi. Obrátil se proto na BIS i protimafiá­nský útvar, aby věc vyšetřily.

Milan Chovanec se však ohradil s tím, že jde jen o nesmysly. Jeho úřad prý nechtěl Policejní akademii uškodit. Usiloval prý jen o prověření hospodařen­í školy.

Nyní Josef Salač získal nejvyšší studentské ocenění – Cenu Jana Opletala. Studentská komora Rady vysokých škol, která ji uděluje, to odůvodnila tím, že hájil autonomii a nezávislos­t školy proti politickým krokům ze strany ministerst­va vnitra – explicitně Chovance.

A co je pikantní, na výběru Salače se podílela i ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

Chovancovi tím jasně vzkázala, že i jí se obdobné postupy bytostně příčí. Jakkoli ministr odmítá, že by chtěl Policejní akademii uškodit, bude zajímavé sledovat, jaký dopad bude mít Salačovo ocenění na pozici Chovance i Valachové uvnitř samotné sociální demokracie.

V ČSSD se totiž kvůli otázce uprchlické krize vytvářejí dva viditelné tábory. Na jedné straně stojí premiér Bohuslav Sobotka po boku s Kateřinou Valachovou a na druhé Milan Chovanec, který zastává ostřejší postoje.

Premiér Sobotka si evidentně uvědomuje, že Chovancovy ambice jsou nemalé a je nutné si ministra vnitra hlídat ostřížím zrakem. Lánská schůzka byla ostatně ponaučením.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia