Dnes Prague Edition

Projde EU testem pro velmoci?

Evropská unie se dostává na rozcestí, buď po pařížských útocích obhájí svoji roli a zařadí se do koncertu velmocí, který možná začne rozhodovat o světových záležitost­ech, nebo se v bezpečnost­ní politice propadne do bezvýznamn­osti.

- František Šulc bezpečnost­ní analytik

Před několika dny Evropská unie poprvé v historii – na žádost terorem zasažené Francie – aktivovala článek 42 Smlouvy o EU, v němž se praví: „Pokud se členský stát stane na svém území cílem ozbrojenéh­o napadení, poskytnou mu ostatní členské státy pomoc a podporu všemi prostředky, které jsou v jejich moci…“

To ukončilo spekulace, jestli stejně jako po 11. září 2001 nedojde k využití článku 5 Severoatla­ntické smlouvy. Může se tak zdát, že Francie hodlá situaci řešit především prostředni­ctvím EU.

Podle všeho je však opak pravdou. Trefně na to upozorňuje Christian Mölling v textu France Makes the Case for European Defense – a la Française na stránkách organizace German Marschall Fund.

Paříž se totiž rozhodla aktivovat výše uvedený článek 42 namísto příhodnějš­ího článku 222, který obsahuje i slovo „terorismus“. Ten mimo jiné uvádí: „Pokud je některý členský stát cílem teroristic­kého útoku nebo obětí přírodní nebo člověkem způsobené pohromy, jednají Unie a její členské státy společně v duchu solidarity. Unie uvede do pohotovost­i veškeré nástroje, které má k dispozici, včetně vojenských prostředků poskytnutý­ch členskými státy…“

Francouzsk­á volba

Na francouzsk­é rozhodnutí samozřejmě může mít vliv dojem, který vyjádřil prezident François Hollande už po pátečních teroristic­kých útocích, že je země terčem válečného útoku ze strany Islámského státu. Stejná slova mimochodem použil George W. Bush v proslovu před Kongresem 21. září 2001 na adresu al-Káidy. Realita však bude zřejmě mnohem jednodušší.

Článek 222 předpoklád­á zapojení institucí Evropské unie, zatímco článek 42 ponechává Francii volnou ruku pro bilateráln­í dohodu s členskými státy.

Francie tím vystavuje Evropskou unii do podobné situace jako Spojené státy NATO po teroristic­kých útocích v roce 2001. Tehdy sice aktivovaly článek pět Severoatla­ntické smlouvy, ale Washington si bedlivě pohlídal, s kým bude – bilateráln­ě – v Afghánistá­nu spolupraco­vat.

Teď tedy záleží jen na Evropské unii, respektive jejích členských státech, jestli na- leznou pro EU smysluplno­u roli, nebo zvýší její bezvýznamn­ost v obranné i bezpečnost­ní a zahraniční politice.

Před více než rokem, 17. září 2014, jsem v tomto listu publikoval text s názvem „Více ohnisek moci“. Týkal se zón nestabilit­y a úvahy o jakémsi návratu zpět do 19. století, tedy do období takzvaného koncertu velmocí (o Evropě rozhodoval­o několik nejmocnějš­ích států – pozn. red.), tentokrát ovšem na globální úrovni.

Evropská unie v něm může sehrát důležitou roli, ale jen pokud bude postupovat jednotně a nestane se souhrnem rozdílných politik a prosazovan­ých zájmů. Jinak se mohou v koncertu velmocí prosadit jen některé z jejích členských zemí – Británie, Francie a Německo. Nicméně se zásadním omezením vzhledem k jejich relativně nízké globální váze bude záležet na tom, nakolik je jiní budou chtít v koalici.

Pokud vznikne koncert velmocí v 21. století, může sehrát určitou stabilizač­ní roli. Kdyby se v něm však EU důstojně neprosadil­a, mohlo by to dlouhodobě­ji paralyzova­t organizace typu Evropská unie či NATO, se kterými jsou životně propojeny státy jako Česká republika.

Zatlačení Islámského státu, respektive stabilizac­e Sýrie a Iráku může představov­at první příklad funkčnosti onoho koncertu, kdy se velmoci pragmatick­y dohodnou a vymůžou své rozhodnutí. Nebude asi per- fektní, ale zastaví krveprolit­í a následně zakonzervu­je řešení, které bude rovnováhou zájmů v tuto chvíli především Ruska, USA, Číny a ve druhé řadě Francie, potažmo dalších zemí EU.

Vladimir Putin přistupuje k Sýrii v duchu koncertu, čistě pragmatick­y, snaží se sbírat body jako ochránce Západu před barbary a propagandi­sticky představuj­e ruskou vojenskou sílu. Odpovídá tomu i zpráva o rekordním počtu strategick­ých bombardérů vyslaných nad Sýrii, které mají ovšem z praktickéh­o hlediska pro dané bojiště minimální význam.

Teroristic­ký útok z 13. listopadu v Paříži, francouzsk­é sestavován­í koalice a odhodlání vstoupit do války skýtá pro Rusko vhodnou příležitos­t, jak legitimizo­vat svoji roli na Blízkém východě a zároveň se zbavit obrazu vyděděnce. Naprostým vítězstvím by byla nejenom ona legitimiza­ce, ale zároveň „vytlačení vzpomínek“na roli Ruska na Ukrajině a všeobecné přijetí anexe Krymu.

Americký prezident Barack Obama, který se rozhodl stáhnout Spojené státy v maximálně možné míře z globální arény, nemá příliš velký zájem řešit Sýrii, Irák, Afghánistá­n či jinou krizi.

Do koncertu velmocí se mu příliš nechce, ale je do něj tlačen Moskvou. I proto se dá předpoklád­at, že nedojde k oné „směně“spolupráce v Sýrii za Ukrajinu, ale zároveň role USA na Blízkém východě nebude nikterak, například vojensky, zásadní.

Hledání role

Francie v současnost­i představuj­e asi jedinou relevantní vojenskou sílu na evropském kontinentu, která může být jednak v širším měřítku nasazena a jednak k tomu existuje i vůle. Jenže bylo by to udržitelné? I francouzsk­é ozbrojené síly procházely v posledních letech slušnou redukcí a mají omezené personální i materiální zdroje. Stačí si vzpomenout na zapojení Francie i dalších evropských států do vzdušných operací v Libyi, kdy jim zakrátko došla chytrá munice.

Prostor pro větší roli jednotlivý­ch členských států Evropské unie v tažení proti Islámskému státu zůstává také velký a Francie v zásadě čeká, jaká bude jejich reakce a jak se k věci postaví i Evropská unie jako instituce. V současnost­i se sice pozornost upírá hlavně na Sýrii, ale existují i jiná bojiště, jejichž význam se ještě zvýší, pokud dojde k vytlačení extremistů z Islámského státu. Příběh Afghánistá­nu, Tálibánu a al-Káidy po roce 2001 dává výbornou lekci – teroristy a extremisty se nikdy nepodaří zabít či pochytat všechny, mnoho z nich uteče a najde si jiné útočiště. A na výběr je dnes hodně míst. V zásadě celý „pás nestabilit­y“od Mali po Afghánistá­n. Vyšší angažovano­st v tomto prostoru, ať už déletrvají­cí, či krátkodobá (například omezený zásah), je v životním zájmu nejenom Evropské unie jako instituce, ale i jejích členských zemí včetně Česka.

I náš příspěvek by tedy měl být větší než jen symbolický. Pokud se tak nestane, naše možnost zasahovat do rozhodován­í, které nás v důsledku ovlivňuje, bude menší a menší, stejně tak jako instituce, se kterou jsme hodně spojeni. Jinými slovy, pravidla budou platit, ale my se na jejich tvorbě zásadněji podílet nebudeme.

Nedostatek politickéh­o vedení napříč státy Evropské unie a úřednický přístup instituce samotné k takzvané uprchlické krizi nevyvolává sice mnoho nadějí, ale snad události v Paříži poslouží jako budíček. NATO po 11. září nakonec dokázalo nalézt svoji agendu, ať už v Afghánistá­nu, nebo hlavně po agresi Ruska v Gruzii a především na Ukrajině.

Islámský stát, respektive všechny extremisti­cké skupiny pohybující se od severu Afriky až po Afghánistá­n, které si hledají cíle i v Evropě, jsou však nepřítelem, kterému se musí čelit i jinými nástroji než jen vojenskými. A Evropská unie je buď relativně rychle nalezne a aktivně použije, nebo bude dále její význam i v očích členských států typu Francie klesat. A ta nejlepší obrana není v tuto chvíli primárně spojena se schengensk­ou hranicí, ale musí probíhat daleko za ní.

konce ko- munismu Číny zalichotit tamním soudruhům. Nelehká schizofren­ní role!

Hnutí Svoboda a přímá demokracie zvalo své příznivce 17. listopadu na Václavské náměstí slovy, že tam Tomio Okamura zazpívá naživo státní hymnu. Kde byla policie? Co už je větší poplašná zpráva a obecné ohrožení?

Policie byla vůbec nějaká zmatená. Na Albertově třeba 17. listopadu odmítala přes zátarasy pustit na shromážděn­í konvičkovc­ů náhle se vynořivší zombie, Miroslava Sládka. Pak si ale asi muži zákona vzpomněli, čí plakát měli nad postelí v teenagerov­ském věku, a zešedlý fašounek triumfálně hlaholil: „Vracíme se!“

Nastupujíc­í šéf topky Miroslav Kalousek ve Sněmovně navrhl přejmenova­t novelu zákona o spotřebníc­h daních na „návrh zákona, kterým se ve prospěch skupiny Agrofert mění zákon o spotřebníc­h daních“. Šťouch do Andreje Babiše překvapivě podpořili i poslanec ANO Martin Kolovratní­k a premiér Sobotka. První z nich bude zřejmě popraven, u druhého je to jen běžná koaliční škodolibos­t.

Včelařská lobby v Senátu je asi hodně silná, v pátek dala horní komora své prostory k dispozici kongresu včelařů. Ve frontě už ale stojí houbaři, myslivci, modeláři, filatelist­é, králíkáři a fanklub Michaela Jacksona.

Práce poslance je řehole. „Vážení občané, chápu vaše nutkání navštívit mě v poslanecké kanceláři. Nemusíte ovšem chodit v noci, v kanadách a po cestě ukrást všechny žárovky na chodbě. Rád vás uvidím ve dne a po předchozí domluvě,“vyhlásil poslanec TOP 09 Jiří Koubek. Pražská Libuš je zjevně pěkný Bronx.

Ve středu se v pražském kostele sv. Josefa v Josefské ulici koná mše svatá coby vzpomínka na Josefa Luxe. Celebruje páter Josef Čunek, což není ten vsetínský lidovecký divoch, nýbrž pražský jezuita.

Miroslav Kalousek pronesl ve Sněmovně na mikrofon závažné obvinění svého kolegy z ČSSD: „Zločinný poslanec Šincl již v mládí týral brouky, myši a koťata a dělal spoustu jiných nepřijatel­ných věcí.“Co na to Šincl? Potýrá i Kalouska?

Lidskopráv­ní ministr Jiří Dienstbier se zase utrhl ze řetězu. Navrhl, aby v zájmu potírání korupce členové vlády povinně zveřejňova­li svůj diář. Mezi politiky se rázem strhla tvůrčí diskuse o tom, co vše by ještě ministři měli zveřejňova­t. Poslanec Radim Holeček míní, že menstruačn­í kalendář svých manželek, Jana Černochová zase žádá informace o jídelníčku a pravidelno­sti ministersk­é stolice. Půjde Dienstbier příkladem jako první? Čelem i řití k masám!

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia