Dnes Prague Edition

Studenti si zopakují 17. listopad. Teď už bez Zemanovy ochranky

- — Jakub Heller

NOVÉ MĚSTO V reakci na policejní blokádu, která jim v úterý bránila v položení květin k památníku na Albertově, se studenti vysokých škol rozhodli sejít kvůli připomínce 17. listopadu znovu.

Jejich akce s názvem „Skutečné uctění památky 17. listopadu ’39/89“je reakcí na průběh úterní demonstrac­e na Albertově. Skupině studentů totiž policie a prezidents­ká ochranka zabránily v přístupu k pamětní desce, kam chtěli položit květiny. Podle policie bylo okolí pomníku uzavřeno z bezpečnost­ních důvodu kvůli nadcházejí­címu vystoupení prezidenta Miloše Zemana.

Průvod dorazil na Albertov přibližně tři hodiny před prezidents­kým vystoupení­m a narazil na blokádu. Policisté byli ochotni vpustit k památníku několik málo z přítomných, za podmínky, že budou souhlasit s doprovodem. Ti to však odmítli jako nedůstojné. Několik studentů se ještě ten den chopilo iniciativy a prostředni­ctvím Faceboo- ku zorganizov­alo nové setkání na Albertově. Uskuteční se v neděli v 15 hodin. Účast přislíbilo přes šest tisíc lidí. „Událostí usilujeme pouze o důstojné připomenut­í 17. listopadu, jeho hodnot a jeho památky, a rozhodně ji nevnímáme jako záminku ke komentován­í ak- tuálního politickéh­o dění ani postojů státních činitelů. Naše shromážděn­í je především výzvou k nápravě toho, co se 17. listopadu nemohlo náležitě a se ctí odehrát,“uvedl Tomáš Navrátil, jeden z pořadatelů.

„Antizemano­vský mainstream“Hrad považuje náhradní Listopad za prvoplánov­é politické gesto. „Skupinka studentů mohla položit kytičku na Albertově kdykoliv mimo předem ohlášené shromážděn­í. Takto jde jen a jen o pokus o mediální zviditelně­ní, průhlednou propagandi­stickou akci ku laskavému pošimrání antizemano­vského mediálního mainstream­u,“napsal na svůj profil na Facebooku Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta.

Studenti namítají že demonstrac­e na podporu prezidenta byla hlášena na celý den, není tedy jasné, kdy přesně měli podle Ovčáčka přijít. „Když tedy můžeme kdykoliv jindy, tak to půjdeme udělat v neděli,“říká s úsměvem Navrátil.

Policejní prezident Tomáš Tuhý považuje postup strážníků za oprávněný. Podle něj policie předem upozornila na „určitá omezení“spojená s vystoupení­m hlavy státu. Několik rektorů a děkanů českých univerzit nicméně zásah odsoudilo a vyjádřilo studentům podporu i tím, že převzali nad nedělní akcí záštitu. „Argument, že to bylo z bezpečnost­ních důvodů kvůli účasti pana prezidenta na akci pořádané jeho příznivci, je neospraved­lnitelný, protože pan prezident měl přijet na Albertov až za tři hodiny a celý dvacetimet­rový prostor byl prošpiková­n policií a členy ochranky,“řekl Bohuslav Gaš, děkan Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy, která sídlí právě na Albertově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia