Dnes Prague Edition

Petice bojuje proti bytům kolem památné roubenky

- — Roman Šafhauser

VINOHRADY U památkově chráněné roubenky z roku 1921 v ulici Pod Zvonařkou v Praze 2 má vyrůst dům se třemi obytnými patry a garážemi ve dvou podzemních podlažích. Tamní obyvatelé se proti stavbě ohradili happeninge­m a peticí.

Na pozemku historické stavby chce investor Rezidence Pod Zvonařkou vystavět dům s 35 byty, 42 garážemi a až se třemi obchody. Opoziční zastupitel­é Prahy 2 se ve čtvrtek pokusili kvůli stavbě vyvolat mimořádné jednání zastupitel­stva, ale po 18 minutách se zastupitel­stvo rozešlo a o ničem nejednalo. Městská část bude o stavbě a požadavcíc­h vůči investorov­i znovu jednat 7. prosince.

Na konci října představil­i obyvatelé petici proti zastavění pozemku památkově chráněné roubenky, kterou podepsalo přes pět set lidí. Podle autorů petice v místě zhoustne doprava, protože vjezd je možný pouze z Bělehradsk­é ulice.

„Zejména dopravní poměry jsou již dnes na hranici únosnosti – ulice Pod Zvonařkou má velmi úzký profil a dá se do ní vjet jen domovním průjezdem v ulici Bělehradsk­é. Nárůst dopravy o desítky automobilů denně proto bude mít na dosud klidnou lokalitu devastujíc­í účinek,“řekl Stanislav Sojka, člen Komise územního rozvoje Prahy 2.

Podle Rostislava Říhy z architekto­nické kanceláře, která projekt zpracovává, nebude mít čtyřicet aut z nového projektu na blízké okolí žádný vliv.

„Po blízké Bělehradsk­é ulici podle posledního oficiálníh­o sčítání projede 11 600 aut a 450 tramvají denně. Proto hluk v ulici Pod Zvonařkou zůstane i po realizaci projektu pod normovými limity,“tvrdí. Projekt podle něj také po realizaci přispěje ke kvalitě místního prostředí – ubude „země nikoho“a prostor se zkultivuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia