Dnes Prague Edition

Plavaly o život. V Riu mohou Syřanky závodit o medaile

-

Tomáš Pavlíček reportér MF DNES

BERLÍN Uprostřed noci vyhodili přes palubu kufry a batohy s veškerým svým majetkem, ale přetížený gumový člun nepřestal nabírat vodu. Prudký vítr rozdráždil vlny a skupině uprchlíků, z nichž většina neuměla plavat, vážně hrozilo, že se jako stovky dalších nešťastník­ů utopí na dně Egejského moře. Tito Syřané však měli štěstí: na palubě se totiž ocitly také sestry Martiniovy. Závodní plavkyně, které tu noc vyskočily z člunu, aby zachránily ostatní.

„Nebála jsem se, že zemřu, protože bych za každé situace mohla doplavat na ostrov. Problém byl, že se mnou bylo v člunu dalších dvacet lidí,“vyprávěla agentuře AP 20letá Sarah o hororové cestě z tureckého pobřeží do Evropy. Spolu s o tři roky mladší sestrou Ysrou a několika dalšími silnými plavci se chytila lana a plavala tři hodiny, dokud uprchlíci nedorazili na Lesbos. Mladá hrdinka si oddechla: „V Sýrii jsem pracovala v bazénu a starala se o lidi, aby se neutopili. Neodpustil­a bych si, kdyby někdo zemřel.“

Sestry v září jako jedny ze zástupu žadatelů o azyl dorazily do Berlína a dosáhly prvního úkolu, který si jejich rodina vytyčila, a vrátily se do závodního bazénu. Teď pracují na dosažení druhého snu – stát se plaveckými hvězdami. Jejich kouč Sven Spannekreb­s jen září: „Udělaly úžasný pokrok!“

Ysra, která reprezento­vala Sýrii před třemi lety na MS v krátkém bazénu v Turecku, se chce naučit německy, vystudovat univerzitu a stát se pilotkou. Sarah plave na dlouhé vzdálenost­i a nyní se snaží dostat z válečné oblasti také zbytek rodiny. A přestože „situace v Sýrii není O. K.“, jak říkají, obě chtějí jednou závodit na olympijský­ch hrách.

Kuráž všem vrcholovým sportovcům prchajícím před smrtí včera dodal předseda Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach, který oznámil, že běženci bez dokladů a národního výboru mohou startovat za rok v Riu pod olympijsko­u vlajkou. „Chceme jim nabídnout domov v olympijské vesnici, olympijsko­u vlajku a hymnu jako jejich vlastní. Bude to velký symbol naděje pro všechny uprchlíky,“slíbil v Praze na zasedání Evropských olympijský­ch výborů.

Když pak jednotlivé země pobídly, aby sportovce-uprchlíky pomohly najít, německý delegát se přihlásil: „Ano, my takové známe.“Syrské sestry možná znovu poplavou „jako“o život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia