Dnes Prague Edition

El Clásico: motivace, jako když nakopnete skútr

-

Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

MADRID S Messim, nebo bez?

Zásadní otázku řeší fotbalisté Barcelony před nejsledova­nějším ligovým utkáním na této planetě.

Až dnes v 18.15 vyběhnou hráči Realu Madrid proti výběru Barcelony, bude půl miliardy lidí na celém světě čekat na zásadní zprávu: bude Messi, který nehraje od 26. září kvůli nataženým kolenním vazům, v základní sestavě? S týmem už sice čtyřnásobn­ý vítěz Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa trénoval, ale spíš se odhaduje, že zůstane jen na lavičce.

Messi to na Real umí. Ve 30 utkáních mu dal 21 gólů a je nejlepším střelcem tohoto duelu v historii. „Pokud Messi nehraje, jsou oba týmy vyrovnané,“řekl Xavi Her- nández, bývalý kapitán Barcelony. „Vyhrát na stadionu Realu je obecně velmi obtížné. A velmi, velmi obtížné bez Messiho,“myslí si muž, který je v El Clásicu se 42 starty rekordmane­m – společně s dvojicí bývalých hráčů Realu Sanchís–Gento.

Xavi před touto sezonou odešel do Kataru, po dlouhých 15 letech se tak utkání dvou nejlepších španělskýc­h klubů odehraje bez něj na straně Barcelony. To Real přišel zase o gólmana Ikera Casillase, který šel do Porta.

Dvě legendy chybějí, ale náboj zůstává. Barcelona vede ligu o tři body před Realem. Jelikož oba týmy nejsou zvyklé moc ztrácet, v přímých duelech se dá získat oproti soupeři zásadní výhoda v boji o titul. Ten brala naposledy Barcelona. „Utkají se dva největší španělské týmy, rivalita je ohromná. Bylo to tak vždycky a vždycky to tak bude,“říká Gareth Bale, záložník Realu. „Oba týmy spolu nebojují jen o španělský titul, ale také v Lize mistrů i o ostatní trofeje. Také proto je mezi Realem a Barcelonou tak neskutečná rivalita, která se přenáší i na hřiště a dělá zápasy mezi námi ještě speciálněj­ší.“

Strkanice a vyšponovan­é emoce k tomuhle souboji už tradičně patří. Vsaďte se, že ani dnes nebude absolutní klid. „Tyhle zápasy miluju. Vždycky mě nastartují, jako když nakopnete skútr,“říká Andrés Iniesta, kapitán Barcelony, jehož čeká 32. El Clásico v životě.

Jde o duel, v němž jsou vždy velmi pečlivě sledované útoky obou celků. A domácí hvězda Cristiano Ronaldo je na své poměry v mírném útlumu. Portugalsk­ý kanonýr dal ve španělské lize osm gólů, ale pět z nich v zářijovém duelu s Espaňolem. Je zvyklý na jiná čísla.

„Cristiano je pro nás klíčový. Umí střílet spoustu branek, má mou absolutní důvěru,“řekl však Rafael Benítez, kouč Realu. „Podruhé v této sezoně jsme kompletní. To mi dodává optimismus.“

Barceloně zase dělá radost naděje na účast Messiho. Je možné, že se na hřišti po téměř dvou měsících objeví opět pohromadě komando Messi, Neymar, Suárez. Tihle tři dali v minulé sezoně dohromady 122 gólů. Neymar se Suárezem netrpěli brankovou nouzí ani při absenci svého „šéfa“. Vždyť Neymar vede tabulku kanonýrů s 11 zásahy, Suárez je s devíti trefami druhý.

O Neymarovi se říká, že má momentálně nejlepší formu ze všech útočníků světa. Zanedlouho 24letý Brazilec dal za Santos, Barcelonu a Brazílii už 249 gólů! V jeho letech byli Messi s Ronaldem na číslech 186, respektive 127. „Jsme optimisté, jako vždycky,“tvrdí Iniesta. „Utkají se dva nejlepší týmy se světovými hráči. Chceme vyhrát. Ale ani náskok šesti bodů by neznamenal, že by byla španělská liga rozhodnutá.“

„Nebaví mě být druhý, chceme na první místo,“reaguje Benítez.

„Pokud Messi nehraje, jsou týmy velmi vyrovnané.“Xavi Hernández bývalý kapitán Barcelony

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia