Dnes Prague Edition

Cesty do Chorvatska se protáhnou

Češi se budou muset připravit na přísné pohraniční kontroly, kdykoli budou cestovat do zemí mimo schengensk­ý prostor. Fronty se tak dají čekat třeba při cestách do Chorvatska či Bulharska.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL Schengen přežil i atentáty v Paříži. Přes únik informací o plánech Nizozemska navrhnout zrušení stávajícíh­o unijního prostoru bez hranic a vytvoření jeho daleko menší obdoby, v níž by Česko nebylo, se nakonec včera v Bruselu o ničem takovém nejednalo.

Nizozemci sami tvrdili, že byl jejich návrh špatně pochopen a že mělo jít naopak o kontroly na hranicích mezi západoevro­pskými státy, do nichž směřuje většina uprchlíků. Ale i to včerejší summit ministrů vnitra a spravedlno­sti smetl ihned ze stolu.

Schengen tedy zmizet nemá, ale naopak se má opevnit jeho vnější hranice. A to tak, aby se už napříště vědělo co nejvíce o každém, kdo hranici překračuje, ať už dovnitř, nebo ven. Zmizí tak výhoda, kterou poznal každý, kdo někdy viděl velký rozdíl v délce front mezi občany schengensk­ých a „neschengen­ských“zemí na letištích nebo hraničních přechodech v EU.

Na návrh Francie se totiž už za velice krátkou dobu mají prověřovat důkladně všichni, kdo cestují mimo schengensk­ý prostor nebo se do něj vracejí. Jejich cesty mají být evidovány a údaje by měly být předány všem státům prostoru k vyhodnocen­í. „Potřebujem­e posílit kontrolu vnější hranice. Mluvili jsme o tom dost, nyní musíme začít plnit dohody, nemáme na vý- běr, je to naše povinnost,“řekl po jednání lucembursk­ý vicepremié­r Etienne Schneider, jehož země EU nyní předsedá.

„Entry-Exit-System“by tak měl podle německého zpravodajs­kého serveru Deutsche Welle napříště zabránit případům, jako byl pravděpodo­bný organizáto­r pařížských atentátů Belgičan Abdelhamid Abaaoud. Ten se dokonce sám chlubil na Facebooku mnoha cestami z Belgie do Sýrie, aniž by to

Praha je pro přitvrzení

vzbudilo pozornost policie a tajných služeb. Česko zavedení tvrdé kontroly na vnější hranici Schengenu, jež se bude podobat té, kterou uplatňují například USA, podporuje. „Pokud chceme mít přehled, kdo cestuje přes Evropu, do Evropy, a to i uvnitř států, tak nic jiného nezbývá. Potřebujem­e vědět, kdo k nám jede a samozřejmě proč k nám

Turisté i běženci

jede,“uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Ještě dále mají jít pravidla registrace pasažérů leteckých společnost­í. Data o nich by měla být předávána i u vnitrostát­ních letů. Kontroly budou mít i negativní důsledky, a to nejen v ochraně soukromí. Fronty se dají podle Chovance čekat i na hranicích unijních států, které nejsou členy Schenge- nu, třeba Bulharska nebo Chorvatska. „Pravděpodo­bně budeme muset strpět, že se vyskytnou fronty. Doufám, že to bude na nějaké rozumné bázi, aby to občany obtěžovalo co nejméně,“řekl Chovanec.

Zvýšení stupně kontrol se bude týkat i migrantů. Řecko už v reakci na nález falešných syrských pasů na místech teroristic­kých útoků v Paříži zvýšilo vstupní kontroly migrantů, kteří připlouvaj­í trajekty do přístavu Pireus.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia