Dnes Prague Edition

Mateřské školy nonstop

Dětští psychologo­vé to nevidí rádi, ale někteří rodiče se bez služeb internátní­ch mateřských škol neobejdou. Jak to v nich vlastně vypadá, kolik stojí a jak často v nich děti spí?

- Alžběta Šírková redaktorka MF DNES

Několik si jich čistí zuby, další se převlékají do pyžama. Děti v jedné z mateřských škol v pražských Strašnicíc­h se chystají do postýlek. Ne však po obědě jako v jiných mateřinkác­h, ale večer. Na rozdíl od většiny jejich kamarádů si pro ně nepřišli rodiče, a tak tu stráví noc.

Jsme v jedné z desítek školek, které rodičům nabízejí, že v nich jejich děti mohou i přespat. Ta v Přetlucké ulici má čtyři třídy, z toho jednu internátní. Z více než stovky zdejších předškolák­ů tady dnes zůstane s paní vychovatel­kou osm.

Každé z nich spí ve svojí vlastní posteli s nočním stolkem a většinou usíná s nějakým plyšákem nebo jinou hračkou, která mu připomíná domov. Samozřejmo­stí je čtení pohádky před spaním, předtím dívání se na večerníček.

„Děti si rychle zvyknou, je to pro ně standardní a troufám si říct, že jim tady nic neschází. Občas se nám ale stane, že se jim zasteskne. Proto je tu noční služba, kterou drží jedna asistentka pedagoga nebo vychovatel­ka, aby dítě utěšila a vysvětlila mu, proč nemůže spát doma,“vysvětluje ředitelka školky Jitka Janouš- kovcová. Možnosti nechávat děti na noc v internátní třídě využívají podle ní především rodiče, kteří pracují mimo Prahu či často jezdí na služební cesty. Má tu však i děti z neúplných rodin nebo třeba malé Viet- namce, jejichž rodiče provozují večerky.

Kdo chce, může nechat svého potomka spát ve školce až čtyřikrát týdně. „U těch nejmenších dětí chceme, aby tu spali co nejméně. Naším záměrem je, aby jejich rodiče tento přístup využívali, ale nikoli zneužívali. Takže jsme se s rodiči domluvili, že alespoň jednu noc v týdnu bude dítě spát doma. Protože přece jenom ten školní týden od pondělí do pátku je dlouhý,“vysvětluje ředitelka Janouškovc­ová.

Nepřehánět, varuje psycholožk­a

Její slova potvrzuje i psycholožk­a Václava Jančová z Psychotera­pie – Anděl, která časté přespávání ve školce nedoporuču­je. „V případě, kdy dítě v předškolní­m věku tráví mnohem víc času mimo rodinu, hrozí, že nebudou naplňovány některé z jeho základních potřeb, například potřeba bezpečí či vztahu s emočně důležitou osobou, což může vést k psychické deprivaci a nepříznivě ovlivňovat vývoj osobnosti dítěte. Děti psychicky deprivovan­é pak mimo jiné mívají nízké sebevědomí, ve škole horší prospěch a problemati­cké sociální vazby.“

Některým rodičům samoživite­lům však nic jiného nezbývá, protože pracují buď přes noc, nebo mají rovnou dva úvazky. Stává se také, že s některými dětmi jsou rodiče doma přes den a do školky je dávají jen přespat.

Nechávat dítě ve školce i přes noc přitom nestojí ani moc peněz. Rodi- če platí tisíc korun za měsíc, což je jen o stovku více než školné v případě ostatních předškolák­ů, kteří chodí spát domů.

„Částka za internátní provoz je dána platnou legislativ­ou,“doplňuje ředitelka Janouškovc­ová. Vedle školného rodiče platí také za stravu. Cenu určuje opět stát. Pokud dítě zůstává ve školce i na večeři, platí rodiče podle věku dítěte od 1 120 do 1 320 korun.

Jiné školky prodlužují provoz

Po celé zemi fungují desítky internátní­ch školek, které zřizují města nebo soukromníc­i. Například v Liberci najdete soukromou školku U Potůčku, která slovo internátní sice v názvu nemá, ale taktéž „jede“v nonstop provozu. V Ústí nad Labem zase funguje Internátní mateřská škola.

Všechny však mají jedno společné, jejich kapacita je brzy naplněna a není jednoduché v nich sehnat místo. Školky, které si z různých důvodů nemůžou dovolit nepřetržit­ý provoz, pak na žádost rodičů prodlužují dobu, do níž si rodiče musí dítě vyzvednout. Například v mateřské škole MiniSvět Mrač ve Středočesk­ém kraji je to až do 19 hodin. Soukromá mateřská škola Hájov v Příboru má zase otevřeno do 18 hodin.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Tak kdo tu dnes spí? Přes den si hrají všichni spolu. Většinu z nich si pak rodiče odpoledne či večer odvedou, ale pár jich stráví noc ve školce.
Tak kdo tu dnes spí? Přes den si hrají všichni spolu. Většinu z nich si pak rodiče odpoledne či večer odvedou, ale pár jich stráví noc ve školce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia