Dnes Prague Edition

Exmanažer Slavie: smrt v 49 letech

Manažer Zbyněk Kusý, strůjce úspěchů hokejových Pardubic a nedávný šéf fotbalové Slavie, zemřel

- Vzpomínka Michaela Langra reportéra MF DNES

Vútrobách Sazka Areny zněl vzteklý řev, rozpálené hlavy se barvily do ruda. „Co to vyvádíš s těmi rozhodčími!“Nebo: „Nech moje hráče na pokoji!“Pardubický šéf Zbyněk Kusý a slávistick­ý boss Vladimír Růžička na sebe řvali tak, že se do sebe málem pustili i rukama. O pár měsíců později spolu slavili jako kolegové z realizační­ho týmu reprezenta­ce titul mistrů světa 2005.

Manažer Kusý se vždy bil za svoje hráče a se svou impulzivní povahou se občas nechal unést. Vzdor menší postavě byl nepřehlédn­utelný.

Z hokeje odešel před třemi lety do fotbalové Slavie, s vitalitou sobě vlastní se vrhl i do politiky za SPOZ. Angažoval se v krajském hokeji, koketoval s funkcí v NHL. Ještě před pár dny byl domluvený s kamarády, že se vydá na golf do Dubaje.

O to větší šok způsobila včerejší zpráva: Kusý byl nalezen mrtvý ve svém pražském bytě. Podle některých hlasů z jeho okolí byl příčinou úmrtí infarkt.

Smutná zpráva zaskočila hokejisty, fanoušky i funkcionář­e. „Všechny nás velmi zasáhla. Pro pardubický i celý český hokej vykonal spoustu práce. Za klub chci vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým,“napsal současný pardubický šéf Pavel Rohlík.

Kusý byl jedním z nejvýrazně­jších manažerů českého sportu posledních 20 let. V mnohém byl i symbolem doby: rozšafný muž, velký šéf i velký šíbr, který uměl hrát v zákulisí, pro tým i pro sebe.

Hokej byl jeho velkou láskou. Sám ho vrcholově nemohl hrát kvůli zranění z dorostu, ale na led chodil rád. „Viděli jste, jak jsem v nájezdech vykoupal Málka?“ptal se vesele na mistrovstv­í světa 2003 v Helsinkách po jedné z tréninkový­ch partiček o pár eur.

Jeho místo však bylo především v kanceláři a ve světě hokejových milionů. Pardubický oddíl převzal v polovině 90. let, v době, kdy se zcela vážně uvažovalo o prodeji extraligov­é licence do Karlových Varů. Za pět šest let ho vytáhl nejen z červených čísel, ale udělal z něj na české poměry velkoklub. Pod jeho vedením hrály Pardubice dlouhá léta ve špičce, mezi lety 2003 a 2012 byly pětkrát ve finále a získaly tři tituly.

Kusý byl dlouho i místopředs­edou hokejového svazu, stál v čele organizačn­ího výboru MS v Praze 2004 a jako generální manažer působil sedm let i u reprezenta­ce.

Uměl sehnat peníze i zajistit hokejistům v klubu i národním mužstvu výborné podmínky, pohodlí a klid. Stál za rekonstruk­cí pardubické haly. Byl jedním z nejschopně­jších hokejových bossů, ale rovněž postavou s kontroverz­ní pověstí.

Dovedl ovlivnit městské zastupitel­e, v hokejovém zákulisí kraloval. Velmi tvrdě jednal s rodiči mladých hráčů. V hospodařen­í na svazu se po jeho odchodu údajně objevily až podezřele velké nedostatky. A nový majitel Pardubic ho vyštval z klubu prakticky hned po zisku titulu v roce 2012, což dodnes nikdo spolehlivě neobjasnil.

Ve zlém se Kusý rozešel i s fotbalovou Slavií, kde působil rok ve funkci generálníh­o ředitele. Klub žaloval o několik milionů a případ dospěl až k insolvenčn­ímu návrhu.

Kusý uměl peníze sehnat, vydělat i roztočit. Pracovat i žít naplno. Ale příliš krátce. Narozeniny pojímal velkolepě. Ty 50. už příští rok bohužel neoslaví.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Schopný i kontroverz­ní Manažer Zbyněk Kusý v hokejovém prostředí dosahoval kvalitních sportovníc­h výsledků. S Pardubicem­i se však nerozešel v dobrém, pochybnost­i zůstaly i po jeho působení na svazu.
Foto: MAFRA Schopný i kontroverz­ní Manažer Zbyněk Kusý v hokejovém prostředí dosahoval kvalitních sportovníc­h výsledků. S Pardubicem­i se však nerozešel v dobrém, pochybnost­i zůstaly i po jeho působení na svazu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia