Dnes Prague Edition

Důchodce v exekuci, jemuž spadnou do klína stamiliony

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Všichni ho shánějí a ještě minulý týden po něm pátrala policie. Advokát Zdeněk Altner, kterému má ČSSD zaplatit 337 milionů korun, se však podle svého syna nikde neschovává. Bydlí v Praze a žije z penze. Soud jeho adresu zná a běžně mu tam chodí obsílky. „Jeho finanční situace byla špatná od doby, kdy musel vystavit ČSSD faktury na 147 milionů a zaplatit DPH,“říká syn Zdeňka Altnera Patrik, rovněž advokát. Altner mladší vysvětluje, že zdravotní stav otce se zhoršuje, a proto za něj musí komunikova­t on.

Zdeněk Altner nebyl nikdy sociálním demokratem a žádný bližší vztah ke straně neměl. V 90. letech pracoval i jako konkurzní správce. Sociální demokracie v roce 1997 hledala právní kancelář, která nebude chtít zálohu, protože ani na její zaplacení neměla. „Náklady právního zastoupení hradil můj otec a byly v řádech milionů,“potvrzuje Patrik Altner. Jeho otec údajně podstoupil obrovské riziko, protože do právního zastoupení investoval několik milionů, a kdyby nevyhrál, sociální demokracie by mu nemusela platit vůbec nic.

Altnera v roce 1997 „objevil“tehdejší místopředs­eda ČSSD a ministr financí Ivo Svoboda. To bylo v době, kdy byl premiérem Václav Klaus, schylovalo se k „sarajevské­mu atentátu“v ODS a sociální demokracii natěšené na moc rostly preference.

Vtom přišla rána – ministr financí Ivan Kočárník (ODS) podal určovací žalobu na vlastnictv­í Lidového domu a hrozilo, že ČSSD přijde o své historické sídlo.

„Vím, že Altnera doporučil Ivo Svoboda, ale že by tam bylo nějaké schvalován­í smlouvy? Ne, tak to tenkrát neprobíhal­o,“vzpomíná místopředs­eda Senátu Zdeněk Škromach. Ten dokonce dodává, že o (jak uvádí) „lichvářský­ch podmínkách“smlouvy s Altnerem se dozvěděl až po dvou letech její existence, protože dnes těžce nemocný Ivo Svoboda takové věci řešil sám.

Ze zachránce nepřítel Zdeněk Altner nevysoudil Lidový dům rozhodně jen tak bez práce, protože nárok strany uznal až v roce 2000 Ústavní soud a ze zachránce ČSSD Altnera se stal najednou „nepřítel“, který se soudí o svoji odměnu.

Na druhou stranu, Altner je zvláštní postava. Seděl ve vazbě na Slovensku a v Německu a na konci dubna ho čeká líčení u Obvodního soudu pro Prahu 10. Státní zástupce jej viní ze zpronevěry osmi set tisíc korun. Podle Patrika Altnera se však jeho otec dosud ani nedozvěděl, čeho se obžaloba týká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia