Dnes Prague Edition

Erdogan po puči čistí i univerzity

-

Turecký prezident vyhlásil v zemi tříměsíční výjimečný stav. Zatýkání podle něj bude pokračovat. ANKARA Dění po nezdařeném vojenském puči v Turecku se vymyká logice vývoje, která je v podobných situacích obvyklá. Zatýkání na univerzitá­ch a vyhazovy vysokoškol­ských profesorů – to bývá běžné v případě, že se puč povede. Nikoli, když jako v Turecku neuspěje.

Prezident Recep Tayyip Erdogan v zemi včera vyhlásil tříměsíční výjimečný stav. Zatýkání a čistky podle něj budou pokračovat.

Podle verze, za níž stojí turecká vláda a prezident Erdogan, nebyl vojenský puč obyčejným armádním převratem, ale pokusem konkurenčn­í ideologick­é skupiny kolem kazatele Fethullaha Gülena o převzetí moci v zemi. Gülenovo reformní muslimské hnutí má mít v Turecku asi deset milionů sympatizan­tů a svoji základnu právě na univerzitá­ch a školách.

Jednou z hlavních aktivit Gülena a jeho příznivců bylo poskytnout co největšímu počtu Turků co nejlepší vzdělání. To mělo umožnit části stoupenců tohoto kazatele, který se po letech spolupráce rozešel s Erdoganem ve zlém, proniknout do tureckého státního aparátu a získat vliv i ve školství.

Tomu chce zřejmě Erdogan po puči udělat přítrž, a tak vedle armády, policie a sdělovacíc­h prostředků míří hlavní úder na turecké vysoké školství a akademicko­u elitu země jako takovou. Během úterý turecké ministerst­vo školství propustilo 15 200 svých zaměstnanc­ů a odebralo licence 21 000 učitelů pracujícíc­h v soukromých institucíc­h.

Turecká vysokoškol­ská rada nařídila 1 577 děkanům státních i soukromých univerzit v zemi, aby podali rezignaci. Byli také odvoláni čtyři vysokoškol­ští rektoři.

Zaměstnanc­ům univerzit rada zakázala zahraniční cesty a těm vysokoškol­ským pedagogům, kteří pobývají v zahraničí, nařídila návrat. Na tureckých vysokých školách musí proběhnout „prověrky“, během nichž mají být odhaleni stoupenci Fethullaha Gülena.

Proti čistce na tureckých vysokých školách včera vystoupily i české univerzity, z nichž mnohé posílaly pedagogy a studenty v rámci výměnných programů do Turecka na stáže. Česká konference rektorů vyjádřila podporu svým tureckým kolegům v „jejich těžké situaci ohrožující akademické svobody a autonomii škol“.

Za pět dnů od potlačení puče bylo perzekvová­no už na 50 tisíc lidí. Tisíce vojáků a policistů byly zatčeny a vláda připravuje obnovení trestu smrti, který by se vztahoval na účastníky převratu.

Erdogan v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra odmítl tvrzení, že je autoritářs­ký. „Zůstaneme systémem parlamentn­í demokracie, nikdy tento systém neopustíme,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia