Dnes Prague Edition

Bohatý penzista, moc snadná oběť našich reformátor­ů

-

Většinu seniorů mezi abonenty MF DNES termín „bohatý penzista“v titulku této glosy zřejmě zarazí, možná i popudí. Ale není to úplný protimluv, i v Česku se pomalu vytváří zatím ne sice početná, avšak už reálně zaznamenat­elná vrstva důchodců, kteří disponují nikoli jen značným majetkem (těch je zejména díky restitucím více), ale dokonce i těch, kteří mají nadstandar­dní příjmy. Z vysokých důchodů i vedlejších výdělků. Jde maximálně o několik tisíc lidí, zejména o podnikatel­e, umělce, profesory přednášejí­cí v cizině a podobně. A právě příjmy těchto lidí se v posledních letech až nápadně často ocitají před Ústavním soudem. Zrovna včera strážce ústavnosti zrušil část zákona o daních z příjmu, kterým se Sobotkova vláda předloni rozhodla potrestat ty penzisty, kteří nesložili ruce do klína, zůstali aktivní – a ještě jim to setsakrame­ntsky vynáší. Přesněji řečeno všem, kdo jsou schopni si vydělat více než 840 tisíc korun ročně, tedy skoro trojnásobe­k průměrné mzdy, vláda zdanila jejich penze, ačkoliv jinak se penze nedaní. Příjmy, z nichž si tito lidé celý život odváděli zpravidla dosti vysoké sumy na důchod, tak byly nestydatě zdaněny dvakrát.

Stejnou kličku na bohaté penzisty zavedl však dočasně už před pár lety v rámci úsporného balíčku i Nečasův kabinet a pak ji nahradil jinou vykutáleno­stí, tedy že si pracující důchodci nemohli odečítat základní daňovou slevu. I tehdy to Ústavní soud zrušil, stejně jako dříve výpočet důchodů, který byl nevýhodný pro lidi s vysokými platy.

Zdá se, že zatímco na miliardáře, oligarchy a šíbry si žádná politická garnitura netroufne a ty nejchudší už moc obrat nejde, úspěšný aktivní senior je vděčným terčem všech reformátor­ů. Zaplaťpánb­ůh, že nad ním zatím Ústavní soud drží ochrannou ruku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia