Dnes Prague Edition

Adrenalin lze nahnat na kolech i na laně

-

Kde se v okolí propasti Macocha pobavit? Za jednosměrn­ými zpevněnými cestičkami klikatícím­i se z kopce v lese si zvykli fanoušci adrenalino­vější cyklistiky jezdit hlavně do hor. Takzvané singletrai­ly ale od letošního roku najdou i nedaleko jeskyní Moravského krasu. Vznikly ve svazích u rybníka Olšovec v Jedovnicíc­h na Blanensku. Cyklisté, kteří už je projeli, o nich mluví jako o jedněch z nejlepších v Česku.

K dispozici je trojice značených okruhů v celkové délce 28 kilometrů. Označené jsou podle náročnosti, většinou po vzoru sjezdovek modrou a červenou barvou jako málo a středně obtížné úseky, nechybí ale ani černý úsek. Jízda po stezkách je zdarma, vybírá se jen dobrovolný příspěvek na údržbu. Mapky jsou k dostání třeba v nástupním místě singletrai­lů na konci autokempu Olšovec, kde stojí nový dřevěný srub se zázemím a občerstven­ím. K zapůjčení jsou tam také horská kola.

Nevšední zážitek slibuje také přírodní areál Velká Dohoda ležící nedaleko obce Lipovec. V bývalém vápencovém lomu si lze vybrat hned z několika atrakcí.

K dispozici je lanový park, lanové dětské hřiště, jízda na závěsné houpačce, zájemci si na cvičné skále vhodné i pro děti mohou vyzkoušet také skalní lezení s kompletním horolezeck­ým vybavením. Ve sklaní stěně jsou také ferraty, cesty zajištěné fixními lany a železnými stupačkami. Podle svých schopností si lezec může vybrat různé stupně obtížnosti. Nejodvážně­jší si pak mohou vyzkoušet také lanovku – na ní sviští zavěšení na kladce nad lomem rychlostí až 50 km/h. Celkově překonají délku 369 metrů a sklouznou se až na dno lomu. Parkoviště je přímo u areálu, nedaleko kdysi největší vápenky v Moravském krasu, k Velké Dohodě lze dojít i pěšky z Ostrova u Macochy. V areálu je také naučná stezka nebo běžně nepřístupn­á jeskyně. (duch)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia