Dnes Prague Edition

Starostliv­ý bankéř

Vzestup vystudovan­ého matematika Romana Popova zapadá do éry po rozpadu Sovětského svazu. Nyní se však jeho bankovní impérium hroutí.

-

Karel Hrubeš reportér MF DNES

Krátce poté, co jeho finanční dům získal jako vůbec první ze zemí bývalého Sovětského svazu bankovní licenci v České republice, děkoval Roman Popov České národní bance za důvěru. „Budeme dodržovat zákony a budeme ve sféře, kde chceme dělat byznys, korektní,“prohlásil přesvědčiv­ě, jistě s vědomím, že s českou licencí má otevřeny dveře i na evropský trh.

Důvěra v Popova v Praze vydržela osm let. Pak Česká národní banka kvůli transakcím Popovovy ERB banky podala trestní oznámení.

Vyšlo to napotřetí

S odstupem nelze říci, že by takové rozuzlení překvapilo. Příběh podnikatel­ského vzestupu Romana Popova je totiž pro éru po rozpadu Sovětského svazu příznačný.

Vystudovan­ý matematik nastoupil v roce 1994 do společnost­i Strojtrans­gaz, která pro největší státní firmu Gazprom prováděla výstavbu plynovodů. Nejprve byl jedním z manažerů společnost­i, později ve Strojtrans­gazu získal podíl.

Díky tomu se pak dostal i k bankovnict­ví, protože se Strojtrans­gaz v roce 2002 stal spolumajit­elem První česko-ruské banky, kterou v Rusku kdysi založila česká Investiční a Poštovní banka (po jejím krachu se podílníkem stala Česká konsolidač­ní agentura).

O dva roky později se První česko-ruská banka pokusila získat v Česku bankovní licenci, ale neuspěla. ČNB totiž měla pochybnost­i, komu ve skutečnost­i PČRB patří. A tak to s licencí vyšlo až na třetí pokus v roce 2008 – bankovní instituce, která na jejím základě vznikla, dostala název Evropsko-ruská banka.

O tom, že Roman Popov nemusí být pravým vlastníkem ERB, se ve finančních kruzích spekuloval­o dlouho. Mluvilo se o tom, že existuje propojení banky s Gennadijem Timčenkem, šéfem Strojtrans­gasu, který se jako muž blízký prezidentu Putinovi dostal po invazi na Krymu na sankční seznam EU.

Místopředs­eda ERB banky Anton Sučkov tyto spekulace popírá. Popov podle něho pouze v minulosti prodal Timčenkovi podíl ve Strojtrans­gazu. „Pokud vím, právě strukturám pana Timčenka byly tyto akcie prodány. Od těch dob nemá pan Popov žádné vztahy ani s jinými strukturam­i pana Timčenka. Podobné spekulace nejsou nic jiného než snaha propojit historii naší banky s politikou,“vysvětlil Sučkov v rozhovoru pro Parlamentn­í listy.

Pomohli nám politici

Hned na začátku, v roce 2008, si majitelé ERB vysloužili ostrou reakci tehdejšího guvernéra České národní banky Miroslava Singera. Po získání licence totiž prohlásili, že jim k povolení pomohly politické konexe.

„Doufám, že vyjádření o významu podpory různých politiků v procesu předcházej­ícím získání licence bylo určeno obecenstvu v jiné zemi, než je Česká republika,“reagoval tehdy Singer. „Předpoklád­ám, že zde budou respektova­t jak nezávislos­t regulátora na politickýc­h tlacích obecně, tak také fakt, že se pohybují v prostředí právního státu,“uvedl guvernér.

Od té doby nebylo o ERB ani o Popovovi příliš slyšet. Až letos na jaře se do problémů nejdříve dostala moskevská První česko-ruská banka a později i ERB bank, když jí ČNB omezila nakládání s penězi.

Byznys s pneumatika­mi

Čtyřiačtyř­icetiletý Roman Popov však v Česku nepodniká jen v bankovnict­ví.

Týdeník Dotyk nedávno napsal, že je spolu se známým rychlostud­entem z plzeňské právnické fakulty Janem Harangozze­m a ředitelem potravinář­ské společnost­i Setuza Františkem Janů akcionářem firmy Hargo, která ekologicky likviduje staré pneumatiky.

Popov podle prohlášení Františka Janů firmě pomohl k úvěru ve výši cca 130 milionů korun na nákup technologi­í, který poskytla jeho ERB bank.

Jenže nakonec sama banka koncem loňského roku vyvolala insolvenčn­í řízení a továrna nefunguje.

 ?? FOTO: ČTK ?? Z velké země Když sednete v Rusku do letadla, letíte 12 hodin a pořád máte pod sebou Rusko, říkal Roman Popov, když vstupoval na český trh
FOTO: ČTK Z velké země Když sednete v Rusku do letadla, letíte 12 hodin a pořád máte pod sebou Rusko, říkal Roman Popov, když vstupoval na český trh
 ?? Foto: ČTK ?? Pražské sídlo Pobočka ERB bank v Praze na Smíchově.
Foto: ČTK Pražské sídlo Pobočka ERB bank v Praze na Smíchově.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia