Dnes Prague Edition

Rázný Broňa, který řídil schůzi se Šlachtou

- — Jakub Pokorný

Poslanec Bronislav Schwarz patří mezi největší, nejsvérázn­ější postavy současné Sněmovny. Před vstupem do politiky pracoval jako voják, městský strážník a pak jako kriminalis­ta. Je členem politickéh­o hnutí Severočeši.cz, které jej v předčasnýc­h volbách prosadilo na kandidátku ANO.

Nedávno na sebe upozornil tím, že svolal a řídil schůzi bezpečnost­ního výboru, na kterou byl pozván expolicist­a Robert Šlachta. Svolal ji trochu partyzánsk­y za zády předsedy a řídil ji s dost žoviálním slovníkem. „Nebudem si tady poměřovat, víte co,“nabádal například své kolegy. Dříve proslul i výroky typu, že „na Cikány platí jen tvrdá ruka“.

„To je prostě náš Broňa. Je hodně rázný, s ničím se nepáře. Na klubu vždycky řekne svůj názor, patří mezi ty viditelněj­ší poslance. Platí na něho: Jednou policajt, vždycky policajt,“charakteri­zoval ho jeden z místopředs­edů poslanecké­ho klubu ANO.

Devětačtyř­icetiletý Schwarz začínal svou kariéru jako voják z povolání a pak přešel k policii. Za jeden zákrok se dostal k soudu, když vtrhl do bytu výrobců drog, spoutal je a bez povolení byt prohledal. Letos ho však soud po vleklém procesu zprostil obžaloby.

Pokud jde o Schwarzovu politickou činnost, paradox je, že bývalý městský strážník navrhuje městské policii zakázat měřit rychlost. Návrh nikdy neprošel, ale za úplný nesmysl ho zákonodárc­i nepovažují.

Poslanec s majáčkem

Novináři z Aktuálně.cz Schwarze jednou přistihli, že má v autě při parkování ceduli POLICIE a malý majáček. A poslanec reagoval: „Jaké auto? Já mám šest aut.“

Severočeši.cz jsou regionální­m politickým hnutím, které zakládali lidé z bytového družstva Krušnohor na Mostecku. Zakladatel Severočech­ů Jiří Zelenka dělá Schwarzovi poslanecké­ho asistenta.

Schwarz žije v Lomu u Mostu, je zde radním, jeho manželka Kateřina zde dělá starostku. Podle jednoho z místních radních však fakticky řídí chod města Schwarz sám. Koupí domu na náměstí za cenu 200 tisíc korun se Schwarzovi dostávají do podezření ze střetu zájmů.

V parlamentu za Severočech­y.cz sedí ještě například senátor Jaroslav Doubrava. „S panem Schwarzem máme čistě kolegiální vztah. Známe se ze zastupitel­stva Ústeckého kraje a z parlamentu,“řekl Doubrava.

„Ale nasadili jste mi brouka do hlavy. Až se kolega Schwarz vrátí ze zahraničí, zeptám se ho na to,“reagoval na informace o koupi domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia