Dnes Prague Edition

Prázdná chata poslanců

-

a v jednom z oken „chalupy“se suší prádlo, ale jinak není po návštěvníc­ích ani památky. I zahrada, na které se dá opalovat, je v parném odpoledni zcela prázdná.

Roční náklady na provoz areálu přitom činí čtyři miliony korun. MF DNES i proto zajímalo, jak je objekt s kapacitou zhruba 40 lůžek využíván a kolik se zde letos bude rekreovat poslanců.

„Sezona dovolených teprve začíná. Ozvu se vám, až budou k dispozici nějaká fakta pro statistiku,“

řekl ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. Jisté však je, že zájem o výhodnou rekreaci v Lipnici upadá jak mezi zákonodárc­i, tak mezi „řadovými“zaměstnanc­i Sněmovny. Loni se podle dostupných informací od začátku roku do konce prázdnin v areálu ubytovalo 201 lidí. Před patnácti lety jich ve stejném období přijelo 775.

Poslanci, které MF DNES oslovila, říkají, že nevědí o nikom z kolegů, kdo by do Lipnice na dovolenou jel. „Osobně tam na dovolenou nejedu a v rámci spíše okrajových debat o dovolených s kolegy nevím o nikom z KDU-ČSL, kdo by tam jel,“řekl šéf lidoveckýc­h poslanců Jiří Mihola. Obdobně reagovali i ostatní.

Proč už Lipnice není u poslanců v kurzu? „Místo to bylo hezké, ale upřímně, když jste s těmi lidmi celý rok, tak dovolenou s dětmi chcete trávit sami. A to někde, kde na vás nebude čekat za plotem fotograf,“řekl například místopředs­eda Sněmovny Petr Gazdík, který dříve do Lipnice jezdíval.

Kvůli nezájmu poslanců o návštěvy „služební chaty“už se v minulosti několikrát řešila otázka jejího dalšího osudu. Současné vedení Sněmovny to sice ještě neřešilo, není však vyloučeno, že možný prodej areálu přijde brzy znovu na přetřes. „Není to určitě priorita, myslím si ale, že tato otázka může být řešena,“řekl místopředs­eda Sněmovny Vojtěch Filip.

Podobné zařízení má dolní komora ještě v Harrachově.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia