Dnes Prague Edition

Tuhý překročil rychlost, trest určí Chovanec

-

OSTRAVA Překročení povolené rychlosti, a to až o sedmdesát kilometrů v hodině. Tohoto přestupku se dopustil policejní prezident Tomáš Tuhý. V uplynulých dnech ho přistihli ostravští policisté.

„Při jízdě služebním vozidlem jsem byl kontrolová­n hlídkou Policie České republiky v Ostravě, která mi sdělila, že jsem překročil nejvyšší povolenou rychlost,“potvrdil policejní prezident Tomáš Tuhý s tím, že předpoklád­á, že se událost bude řešit ve správním řízení.

„Jsem připraven plně spolupraco­vat a nést důsledky tak jako každý jiný občan,“vzkázal v textové zprávě a dále situaci nekomentov­al.

Policejní šéf přitom předloni řešil přestupek ústeckého policejníh­o ředitele Tomáše Lansfelda, kterého rovněž zadržela policejní hlídka. Lansfelda ovšem tehdy čekal postih za jízdu pod vlivem alkoholu.

Šéf ústecké policie se podrobil při běžné silniční kontrole zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu a následně odběru krve. Podle vyjádření policie nadýchal nízké hodnoty pod jedním promile. Lansfeld se obhajoval, že šlo o zbytkový alkohol. Přestupek řešil přímo Tuhý.

Lansfeld nakonec musel zaplatit pokutu šestnáct tisíc korun a půl roku nesměl řídit. „Já jsem rozhodl v mírně vyšším formátu, než by dostal běžný občan,“uvedl tehdy k vyměřené sankci policejní prezident.

Prohřešek samotného policejníh­o prezidenta bude řešit ministr vnitra. „Ze zákona věc posuzuje nadřízený, v tomto případě je to ministr,“řekl policejní mluvčí Jozef Bocán.

Hledat cestu k „provozně-účelovému zařízení Poslanecké sněmovny“v Lipnici nad Sázavou je stejné, jako se ptát rodilého Pražana v centru města na to, kde je Karlův most. „Jasně, to musíte jet tudy a pak...“Takové odpovědi se reportéři MF DNES v Lipnici dočkali od každého, koho oslovili.

Za necelou pětistovku na den zde mohou trávit dovolenou poslanci. Areál s krytým bazénem a tenisovými kurty je důsledně udržovaný, čistý a malebný. Před zvědavci a nezvanými hosty chrání plot, v místech, kde je to možné, jsou ještě kamery.

V minulosti sem jezdili třeba expremiér Stanislav Gross, současný europoslan­ec Jan Zahradil či bývalá poslankyně Kateřina Dostálová. „Nádhera. Travička na zahradě zastřižená na jeden centimetr, kamarádský pan správce a plavat můžete, i když je venku ošklivo,“pochvalova­l si před lety jeden z tehdy pravidelný­ch návštěvník­ů, poslanec Jaroslav Krákora.

Ještě než k areálu dojedete, však z odpovědí místních pochopíte, že takové časy jsou dávno pryč. „Politiky tam už asi neuvidíte. Moc už jich tady přes prázdniny nevídáme, natož přes rok,“říkají.

Je začátek prázdnin. Na parkovišti uvnitř areálu stojí sice osm vozů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia