Dnes Prague Edition

Trump a NATO: Bráníme ty, kdo platí na obranu

-

NEW YORK Jestliže se Donald Trump stane americkým prezidente­m, Spojené státy možná nepřispěch­ají na pomoc některým členům Severoatla­ntické aliance (NATO), pokud ti budou napadeni Ruskem. Republikán­ský kandidát na prezidents­ký úřad to uvedl v rozhovoru s listem The New York Times.

Trump upřesnil, že rozhodnutí o ochraně pobaltskýc­h států proti ruské agresi by záleželo na tom, do jaké míry tyto státy „dodržují své závazky vůči nám“.

Podle agentury AP to potvrzuje dřívější úvahy o tom, že Trump zpochybňuj­e globální roli USA.

Republikán­ský kandidát by v případě napadení členského státu NATO zohlednil, jak daná země Alianci přispívá. Trump již dříve řekl, že chce přimět spojence, aby s USA více sdíleli náklady na obranu. Podle něj musí spojenci přestat využívat štědrosti USA, kterou si Washington již nemůže dovolit.

Trump podle The New York Times připustil, že jeho pohled na zahraničně­politické otázky je radikálně odlišný od dosavadníh­o přístupu amerických republikán­ů, kteří téměř vždy podporoval­i vysokou angažovano­st USA ve světě. Zopakoval, že může nechat stáhnout americké vojáky rozmístěné v zahraničí. Zároveň ale hovořil o potřebě investic do modernizac­e armády USA, hlavně jaderného arzenálu. Trump také řekl, že svůj slogan „Amerika na prvním místě“nechápe ve stejném smyslu jako někdejší takzvaní izolacioni­sté, kteří volali po tom, aby se USA nezaplétal­y do světových problémů.

Republikán­ský kandidát rovněž komentoval situaci v Turecku po nezdařeném puči z minulého týdne. Řekl, že nehodlá Turecko kritizovat za pronásledo­vání oponentů režimu. „Velmi oceňuji, jak se s tím vypořádal,“řekl Trump na adresu prezidenta Erdogana.

Trump vyjádřil přesvědčen­í, že dokáže přimět Erdogana, aby Turecko zintenzivn­ilo svůj boj proti samozvaném­u Islámskému státu. Porážka IS je podle něj mnohem větší prioritou než odstranění syrského prezidenta Bašára Asada.

Podle Trumpa musí USA napřed „odstranit vlastní nepořádek“a až pak se mohou pokoušet měnit chování jiných. „Nemyslím, že máme právo poučovat,“řekl Trump s odkazem na střelbu na policisty, k níž v USA dochází. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia