Dnes Prague Edition

Jak budou hospody hlásit Babišovi spropitné

-

PRAHA Budou muset hostinští a posléze i řemeslníci po zavedení elektronic­ké evidence tržeb hlásit státu i spropitné? Odpověď zní – jak kdo.

Ministerst­vo financí ujišťuje, že z hlediska zdanění se na spropitném nic nezmění. „Záleží na zvyklostec­h konkrétníh­o zařízení. Na tom, zda si spropitné rozdělí zaměstnanc­i, nebo zda zůstane podnikatel­i,“říká mluvčí ministerst­va Michal Žurovec.

Pokud spropitné skončí v kapse podnikatel­e, je to příjem z podnikání a pak evidenci tržeb podléhá. Mělo by se tedy objevit na účtence a zdanit. To platí už dnes.

„Spropitné si může majitel nastavit v pokladně jako jednu z položek, objeví se na účtence se sazbou DPH 21 procent,“říká Martin Himl, daňový specialist­a z firmy Dotykačka, jednoho z výrobců elektronic­kých pokladen.

Zda dnes podnikatel­é přiznávají spropitné a daní ho, to je na zodpovězen­í příliš citlivá otázka.

„Spropitné nebývá zachyceno v účetnictví, takže otázka jeho zdanění, či dokonce zpojistněn­í je spíše akademické­ho rázu,“domnívá se Ladislav Minčič, ředitel pro legislativ­u Hospodářsk­é komory ČR a bývalý náměstek ministra financí. „Zda EET změní vztah podnikatel­ů k vykazování spropitnéh­o, se nedá říct, záleží na zaměstnanc­ích, kteří od hostů inkasují, a na zákaznícíc­h,“dodává. Jediný případ, kdy spropitné zanechává stopu, je, když se hradí platební kartou. Pak by se podle Minčiče mělo odrazit v celkových výnosech provozovat­ele či majitele restaurace.

Jiná situace nastává, když je dýško určené pro zaměstnanc­e, například pro obsluhu v restauraci. „Spropitné pro obsluhu je jako v současném režimu, nikde na to účet nedostávát­e. Ostatně když nechá zákazník spropitné na stole a odejde, nemáte komu dát účtenku,“říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

To potvrzuje i ministerst­vo financí – tuzér je v tomto případě součástí mzdy a tu zpravidla daní za zaměstnanc­e zaměstnava­tel. Teoreticky by se tak dýško mělo objevit na konci měsíce na výplatní pásce personálu a mělo by se z něj zaplatit zdravotní a sociální pojištění a daň. To však také platí už dnes.

Zda si spropitné nechá obsluha, nebo majitel, záleží na domluvě. „Spropitné je chápáno jako nepovinná platba obsluze, která odráží míru spokojenos­ti s poskytnuto­u obsluhou, ale zákazník většinou neurčí, komu přesně je určeno. Záleží tak na konkrétníc­h zvyklostec­h zařízení,“říká Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje. Ten začal kvůli EET spolupraco­vat s dodavatele­m pokladních zařízení a začal nabízet tisícovkám svých odběratels­kých hospod elektronic­ké pokladny.

Podle Stárka hospodské mnohem víc než přiznávání dýška trápí neoficiáln­í konkurenti vesnických hospod. „Bude narůstat trend, kdy se bude chodit pít do hasičárny, do občerstven­í na hřišti nebo do sokolovny – pokud je to vedené jako neziskovka, EET se jich netýká,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia