Dnes Prague Edition

Dostanou chytré spotřebiče šanci?

-

Zatímco chytré telefony si velmi rychle našly cestu k mnoha českým zákazníkům, chytré elektroměr­y a spotřebiče svoji šanci ještě nedostaly. Provoz domácností by se přitom změnil poměrně málo – asi hlavně otázkou na displeji pračky: „Můžu začátek praní o hodinu odložit? Ušetříte za elektřinu.“Většina ostatních spotřebičů by svůj odběr optimalizo­vala bez otázek. Mít chytrý elektroměr a spotřebiče však dává smysl jen tehdy, máme-li i tarify, které k přesunu spotřeby motivují.

Energetick­ý regulační úřad, který má nastavení tarifů pro platby za elektřinu v kompetenci, však tímto směrem zatím neudělal ani krok. Nepovedený­m a veřejností i politiky rychle odmítnutým návrhem nového tarifního systému hodlal úřad řízený Alenou Vitáskovou pouze snižovat velikost jističů, demotivova­t od úspor elektřiny a odrazovat zájemce od instalací malých fotovoltai­ckých elektráren. To poslední se navzdory smetení návrhu ze stolu zatím bohužel stalo, neboť zájemce odradilo riziko nového poplatku z vlastní výroby elektřiny. Patrně hlavně proto ještě dotace na malé fotovoltai­ky v Nové zelené úsporám čekají na žadatele.

Chytré sítě vznikají především proto, aby umožnily maximální využití levné elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů v době, kdy je jí díky povětrnost­ním podmínkám dostatek. V domácnoste­ch se tento princip může uplatnit také spojením chytrého elektroměr­u s fotovoltai­kou – vlastní výroba má ku prospěchu odběratele přirozeně přednost.

Chytrý elektroměr není v Evropě žádnou raritou. V Itálii jsou instalován­y plošně, v Rakousku budou ve všech domácnoste­ch do roku 2019. V České republice brání jejich uplatnění skutečnost, že triviální prospěšná myšlenka – „chceme využívat obnoviteln­ou elektřinu“– je pro některé mozky na rozhodujíc­ích místech prostě nepochopit­elná, či nepřípustn­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia