Dnes Prague Edition

Toužila zabíjet. Mohl tomu někdo zabránit?

-

PRAHA Třiatřicet­iletá Michelle před dvěma týdny škrtila ženu v kavárně. Ta ještě útok přežila. Předevčíre­m vražedkyně sáhla po noži a další náhodně vybranou ženu v obchodním centru v Praze ubodala. Nezabránil­i jí v tom policisté, kteří ji po předchozím pokusu vyslýchali, ani lékaři v psychiatri­cké nemocnici, kde se léčila. Ministerst­vo zdravotnic­tví a policie teď zjišťují, zda někdo selhal.

„Postup policie v předcházej­ícím případu z 5. července nyní prošetřují kontrolní orgány krajského ředitelstv­í policie,“sdělila pražská policejní mluvčí Iveta Martínková.

Právě 5. července Michelle v kavárně na pražském Újezdě zaútočila na svou první oběť. Na toaletě si svlékla tričko a zezadu ho přehodila přes hlavu asi pětadvacet­ileté ženy. Ta si stihla prostrčit ruku pod škrtidlo a díky tomu si zachránila život. Agresorka podle svědků zalitovala, že se jí útok nezdařil.

Přivolaní policisté pachatelku nezadrželi. Místo toho zavolali záchranku, která útočnici odvezla do Psychiatri­cké nemocnice v Bohnicích, kde se žena několikrát léčila.

Tam údajně měla konflikty s další pacientkou a po dvou týdnech odešla.

MF DNES XXVII/171 Předplatné 225 555 566 www.mfdnes.cz Nikdo jí nemohl bránit, léčbu nastoupila dobrovolně. „Když odcházela, nebyla mimo realitu, orientoval­a se a byla zaléčená,“řekl ředitel Psychiatri­cké nemocnice v Bohnicích Martin Hollý. „Její zdravotní stav nenasvědčo­val tomu, že by se mohlo něco stát v řádu dnů,“dodal.

Ještě týž den však žena v Tesku na pražském Smíchově popadla z regálu nůž a zaútočila na zákaznici. Třikrát ji bodla do hrudi. Napadená neměla šanci přežít.

Co mohlo přebít účinek medikament­ů, jimiž byla agresorka léčena v Bohnicích, ředitel Hollý neřekl. „Tuším, co to mohlo být, ale s ohledem na lékařské tajemství to sdělit nesmím,“

Cena v zahraničí: Slovensko 1,10 řekl. „Nikdy nemůžete garantovat nulovou pravděpodo­bnost agresivity léčených lidí,“poznamenal. Postup lékařů prověří kontrolní tým, který do nemocnice posílá ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček.

Otázkou zůstává, proč se z chovatelky koček Michelle stalo vraždící monstrum. Odpověď je možná v jejím sedm let starém rozhodnutí podstoupit změnu pohlaví. Nelze vyloučit, že její agresivitu mohly spustit silné dávky hormonů, které přeměnu provázejí.

Policie včera ženu obvinila z vraždy a požádala o vzetí do vazby.

Podrobnost­i na str. 2 a 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia