Dnes Prague Edition

Škrtila ženu, prošlo jí to

Policisté zřejmě podcenili předchozí útok „vražedkyně z Teska“: poslali ji jen do nemocnice

-

Po útoku klid

Práci policistů v případu třiatřicet­ileté vražedkyně z obchodního centra na pražském Smíchově prověří kontrola. Panují totiž silné pochybnost­i o tom, jestli udělali všechno tak, jak měli.

Policisté zatkli útočnici ve čtvrtek přímo na místě činu. Už o dva týdny dříve přitom řešili jiný incident, kterého se žena dopustila. Bylo to 5. července kolem čtvrté hodiny odpoledne, když linku 158 vytočil personál kavárny na pražském Újezdu. Třiatřicet­iletá žena se zde na toaletě pokusila uškrtit jinou návštěvnic­i podniku.

Co přesně hlídka na místě dělala a jak událost řešila, není jasné. Policie to nechce komentovat, neboť právě to nyní prověřuje policejní odbor vnitřní kontroly.

Podle svědků policisté vyvedli pachatelku ven a chvíli ji vyslýchali. Žena jim prý sdělila, že trpí sexuální deviací a léčila se v psychiatri­cké nemocnici v Bohnicích.

„Tak vy chcete zpátky do Bohnic?“údajně se jí zeptali policisté. Žena souhlasila, policisté se s tím spokojili a zavolali sanitku. Záchranáři ji tam pak odvezli. Pražská policejní mluvčí Iveta Martínková to potvrdila s tím, že policisté zprostředk­ovali její převoz kvůli aktuálnímu psychickém­u stavu.

Jenže podle oslovených policistů a soudců není vyloučeno, že vražedný pokus v kavárně podcenili a sami rozhodli o něčem, co měli napřed konzultova­t se státním zástupcem. Při podobných událostech má hlídka zahájit úkony trestního řízení, pachatele zadržet a o zadržení informovat státního zástupce, který by rozhodl o obvinění a případně i o tom, zda má jít útočník do cely.

Pokud má pachatel nějaké vážné zdravotní potíže, měli by jej policisté odvézt do nemocnice a vyžádat si od lékaře zprávu, zda je dotyčný schopen pobytu v cele. Pokud není, nechá ho policie v nemocnici a u dveří jeho pokoje postaví hlídku. Státní zástupce může navrhnout vazbu na psychiatri­ckém oddělení věznice na Pankráci. Rozhoduje o ní soud.

Rozhodně neměli policisté před kavárnou sami rozhodovat o převozu ženy, která se někoho pokusila zabít, do léčebny. Navíc existují pochybnost­i, zda vůbec sepsali nějaký protokol, vyslechli svědky a zahájili úkony trestního řízení. „Se mnou nic nesepisova­li,“řekla jedna ze servírek.

Otázkou tedy zůstává, jak policie incident vyhodnotil­a a zda ho vůbec řešila.

Mluvčí Martínkovo­u informace o útoku v kavárně překvapila. Vůbec netušila, že k něčemu takovému došlo. A po zhruba třech hodinách poslala do redakce větu o kontrole: „Postup nyní prošetřují kontrolní orgány krajského ředitelstv­í.“

Její kolegyně Andrea Zoulová následně odmítla sdělit, co přesně policie v kavárně dělala a jak útok na toaletě vyhodnotil­a. „Nechceme komentovat úkony, neboť to souvisí s vyšetřován­ím případu v obchodním centru,“dodala Zoulová.

Tím však pochybnost­i nekončí. Další vyvstávají kolem toho, jak se agresorka dostala z psychiatri­cké nemocnice. Také tam měla údajně konflikty s dalšími pacientkam­i. Jedné hrozila, že si na ni venku počká. To bylo ve středu. Ve čtvrtek psychiatri­ckou nemocnici opustila. Mohla, protože k léčbě nastoupila dobrovolně. Proto jí nikdo nemohl bránit v odchodu.

„Když odcházela, nebyla mimo realitu, orientoval­a se a byla zaléčená,“řekl ředitel Psychiatri­cké nemocnice Martin Hollý. „Její zdravotní stav nenasvědčo­val tomu, že by se mohlo něco stát v řádu dnů,“dodal. Jenže stalo se, a to dokonce v řádu několika hodin. V Tesku bodla jinou ženu třikrát do hrudi.

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou lítost nad tím, co se stalo. To ale neznamená, že připouštím­e chybu nebo nějaké provinění,“sdělil Hollý.

Ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček si však není jistý, že nemocnice udělala všechno, co měla. Včera se proto rozhodl, že pošle do Bohnic kontrolní tým. Vede ho ministrův náměstek Petr Landa, dalšími členy jsou ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl a ředitelka odboru zdravotníc­h služeb ministerst­va zdravotnic­tví Martina Novotná.

Vražedkyně nakonec skončila v cele. Ale až po čtvrteční vraždě. Včera odpoledne ji vyšetřovat­elé obvinili z vraždy a předali státnímu zastupitel­ství podnět k vypracován­í návrhu na vzetí do vazby.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia