Dnes Prague Edition

Větší hrozba, než se tušilo

Nová zjištění o viru zika. Napadá více dětí, v těle přežívá déle a roznáší ho i obyčejný komár

-

Fakta Zika: světový stav nouze 1,5 milionu případů onemocnění. čtyřech desítkách zemí.

Poškození plodu se objevilo u dvaceti procent těhotných žen Nechci ohrozit rodinu zájem, než jsme očekávali, je dán zřejmě finanční náročností, ale je možné, že částečně jde i o určité obavy,“připouští Hynek Špinar z cestovní kanceláře Čedok.

Ostatně nebezpečný virus již odradil od účasti na olympiádě v brazilském Rio de Janeiru české tenisty Tomáše Berdycha a Karolínu Plíškovou. „Vzhledem k tomu, že jsem nedávno založil rodinu, je omezení zdravotníc­h rizik vůči mým nejbližším prvořadou prioritou,“argumentov­al koncem minulého týdne Berdych.

„Taktéž sdílím obavy z možných důsledků nakažení virem zika,“přidala se k němu o pár hodin později Plíšková.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) před pár dny poměrně dramaticky zpřísnila doporučení pro lidi, kteří do zasažených oblastí cestují. Podle posledních vědeckých poznatků totiž virus zika přežívá v krvi a jiných tělních tekutinách déle, než se původně předpoklád­alo. „Ke snížení rizika sexuálního přenosu viru zika a možných komplikací při těhotenstv­í by měl sexuální partner těhotné ženy, který žije nebo se navrací z oblasti výskytu viru, praktikova­t bezpečný sex nebo se zdržet sexuální aktivity během celého těhotenstv­í partnerky,“doporučují zdravotníc­i WHO. Podle Státního zdravotníh­o ústavu by měly páry plánující těhotenstv­í počkat minimálně osm týdnů, než se pokusí o početí v případě, že se u žádného z partnerů neprojevil­y příznaky onemocnění. Pokud se příznaky onemocnění minimálně u jednoho z partnerů objeví, doporučuje početí za minimálně půl roku po odeznění příznaků.

Turistická sezona v Karibiku začíná na podzim a trvá téměř celý rok. Pouze v období pozdního léta v některých oblastech hrozí hurikány. Sezona v kontinentá­lní Jižní Americe je od podzimu do jara. Těhotné ženy by se však podle ministerst­va zdravotnic­tví měly rizikovým oblastem raději úplně vyhnout. Pokud se přesto k cestě do Brazílie či Karibiku rozhodnou, měly by na to po návratu upozornit svého gynekologa.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia