Dnes Prague Edition

Donald Trump: „Vše dám do pořádku“

-

Donald Trump ve své kandidátsk­é řeči popsal Ameriku jako temnou zemi v úpadku a řekl, co s tím udělá. CLEVELAND Měl na sobě oblek za tisíce dolarů, na ruce drahé hodinky, ale v krku to bylo jinak. „Jsem váš hlas,“oznámil Donald Trump všem, které popsal jako „zapomenuté muže a ženy této země, lidi, kteří tvrdě pracují, ale nemají zastání“.

Je to velký paradox těchto voleb: miliardář z bohaté rodiny, který od svého otce dostal do života „jen pouhý milion“, staví kampaň na obyčejných lidech naštvaných na establishm­ent, pod jehož řízením mnozí přišli o důvěru v politiku i lepší budoucnost, příjmy a víru v americkou velikost i sen.

„Jejich hlas“, Trump, jim popsal to, co je v USA špatně, tak důkladně, že země vypadala jako Půlnoční království, kde roste chaos, sílí zločin a venku si z ní nic nedělají.

„Vstoupil jsem do politické arény, aby mocní už nemohli okopávat lidi, kteří se sami nemohou bránit,“řekl a dodal: „Všechno dám do pořádku.“ A oznámil, co všechno to bude.

Trump pružně zareagoval na momentální situaci a udělal hlavní téma voleb z výbušné situace v amerických ulicích, kdy černoši mají pocit, že je jednostran­ná policie úmyslně zabijí. Reakcí na to jsou už dvě hromadné vraždy policistů zastřelený­ch černochy. „Zločinnost a násilí, jimiž je postižen náš národ, brzy skončí. Dvacátého ledna 2017, až složím přísahu, se Američané konečně probudí do země, kde budou zákony USA platit,“řekl Trump.

Trump prohlásil, že USA zdědily po Hillary Clintonové „dědictví smrti a terorismu“, a dodal, že je třeba ukončit chybnou politiku budování národů a změn režimů, kterou prosazoval­a Hillary Clintonová v Iráku, Libyi, Egyptě a Sýrii. Místo toho je nutné se snažit se spojenci zničit Islámský stát a vykořenit islámský teror. Demokraté Teď přichází týden Clintonové Promluví na něm Barack Obama i jeho žena Michelle, ilegální imigranti,

Trump slíbil, že postaví „velkou hraniční zeď“, a prohlásil, že po USA se pohybuje skoro 180 000 ilegálních přistěhova­lců s kriminální minulostí, kteří „ohrožují pokojné občany“. „To zastavíme,“řekl a kritizoval Clintonovo­u za ochotu přijímat uprchlíky, u nichž nelze zjistit, odkud jsou a kdo jsou.

Trump řekl, že svět je nyní mnohem nestabilně­jší a USA v něm mnohem méně bezpečné. A jako příklad změny zvolil Blízký východ, kde „po patnácti letech válek, po bilionech vynaložený­ch dolarů a tisících ztracených životů je situace horší než kdykoliv předtím“.

Trump se vyslovil pro zavržení mnohonárod­ních obchodních a hospodářsk­ých paktů, protože „zničily americkou střední třídu“. „Nikdy nepodepíše­me špatné obchodní dohody, které poškozují naše pracující a omezují svobody.“

„Amerikanis­mus, ne globalismu­s, bude naše krédo,“řekl a dodal, že jelikož zemi nevedou politici dávající USA na první místo, nechovají jiné země vůči Americe respekt. Téměř 3 000 migrantů a uprchlíků přišlo už letos o život ve Středozemn­ím moři. Do Evropy se podařilo dostat 250 000 běženců. Oznámila to Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM), podle níž počet mrtvých je vyšší než za stejné období loňského či předloňské­ho roku. Od března umírá denně 20 migrantů. Převážně jde o obyvatele zemí subsaharsk­é Afriky, kteří zemřou při plavbě z Libye do Itálie. (ČTK) Ve slovenském zdravotnic­tví chybí 12 000 zdravotníc­h sester, aby se země dostala na průměr EU. Upozornila na to včera Slovenská komora sester, podle které se situace v posledních letech zhoršila. Nedostatek personálu se projevuje například tím, že zdravotní sestry mají na starosti více pacientů, než jim podle předpisů náleží, někdy až dvojnásobe­k. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia