Dnes Prague Edition

Ponorka otřásla Skálou. Pardon, Gibraltare­m

-

LONDÝN, MADRID Není sice obvyklé, aby se jaderná ponorka srazila s obchodní lodí, jako se tomu stalo tento týden, ale za jiných okolností by to byla jen bizarní nehoda. Pokud ovšem nejde o britskou jadernou ponorku operující u Gibraltaru. Přesně tam se totiž nalézá jeden z nejcitlivě­jších bodů britského vystoupení z Evropské unie.

Gibraltar, nazývaný rovněž Skála podle útesu tvořícího cíp Iberského poloostrov­a nejbližší Africe (přes průliv mezi Atlantikem a Středozemn­ím mořem je to 13 kilometrů), je od roku 1713 zámořským územím Velké Británie, na které si činí nárok Španělsko. Déle než 300 let trvající spor v posledních desetiletí­ch tlumil fakt, že obě země byly součástí Evropské unie. Ale jak to bude po brexitu? Čeká se vášnivá diskuse. „Návrat španělské vlajky na Gibraltar se přiblížil. Musíme se pokusit této situace využít, abychom získali co nejvíce,“řekl například ihned po brexitu úřadující španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo.

A do toho nehoda, po níž byla jaderná ponorka odtažena k opravě na Gibraltar. Španělsko dlouhodobě proti přítomnost­i jaderných ponorek na Gibraltaru protestova­lo, především s ohledem na bezpečnost a ekologii. Nehodu označuje Atlantský oceán PORT.

GIBRALTAR ŠPANĚLSKO MAROKO FRANCIE Středozemn­í moře za důkaz toho, jak jsou Britové nezodpověd­ní.

Nehoda přišla pro Brity nevhod i s ohledem na to, že zrovna nyní se rozhodli postěžovat si veřejně na to, jak s nimi Španělsko ve sporu o Gibraltar špatně nakládá. Britská média včera zveřejnila stížnost, kterou poslali členové obranného výboru londýnskéh­o parlamentu šéfovi Severoatla­ntické aliance Jensi Stoltenber­govi. V něm obviňují Madrid, že se na téma Gibraltaru vyjadřuje „příliš provokativ­ně a nevyzpytat­elně“.

Dopis britských poslanců je zřejmě reakcí na vyjádření španělskéh­o ministra zahraničí z počátku týdne. Ten prohlásil, že jeho země bude vetovat jakýkoli mechanismu­s brexitu, který by zahrnoval uznání britské svrchovano­sti nad Gibraltare­m. Jeho prohlášení přišlo krátce poté, co se sešel s britským šéfem diplomacie Borisem Johnsonem. Ten při jednání prosazoval setrvání systému „dvou klíčů“neboli společnou správu britskou a španělskou a „plného zapojení Gibraltaru do debaty o budoucnost­i Británie v EU“. To se však Španělsku po vystoupení Británie z EU nelíbí.

Obyvatelé Gibraltaru jsou nyní kvůli brexitu ve dvojím ohni. Na jednu stranu chtějí zůstat součástí Británie, stejně jako v roce 2002, kdy zde proběhlo na toto téma poslední referendum. Na druhou stranu nechtějí přijít v jejich případě o životně důležité výhody z členství v EU, především o volný pohyb osob a zboží na hranici se Španělskem. Ostatně v referendu o brexitu hlasovali více než 90 % hlasů proti. Francouzsk­é úřady uvalily vazbu na pět údajných kompliců útočníka, který minulý týden v Nice najel nákladním vozem do davu a zabil 84 lidí. Tři podezřelé prokuratur­a viní z napomáhání k vraždám spáchaným při teroristic­kém činu. Prokurátor François Molins už uvedl, že Tunisan Lahouaiej Bouhlel si útok připravova­l více než rok. Dokazuje to podle něj analýza útočníkova telefonu a výsledky vyhledáván­í na internetu. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia