Dnes Prague Edition

Jakartu potápí moře i korupce

Civilizace

-

Indonéská metropole se každoročně propadá o sedm až dvanáct centimetrů. Do roku 2030 se její severní část ocitne pod úrovní hladiny moře.

Jakarta běží závod s časem. Město, kde žije tolik lidí jako v Česku, se propadá do moře. Nejohrožen­ější je teď její severní část. Přitom projekt, jenž měl nebezpečí odvrátit, čelí obřímu korupčnímu skandálu.

Kamal patří k těm částem Jakarty, které moře ohrožuje nejvíce. Přízemní domky se otřásají a dusí pod nepřetržit­ým proudem automobilů, motorek i kamionů mířících do obřích skladů, které se postupně zakusují do kdysi poklidné vesničky. Čtyřicetil­etá Julia Halim mne vede k mostu klenoucímu se přes nevábně vyhlížejíc­í kanál. Jako děti zde skákali do tehdy ještě čisté vody, jejíž hladina ležela o pět metrů níž. „V období dešťů nebo i za úplňku tady všichni máme vodu až v obýváku,“říká. Na to, že si pitnou vodu kupují v obchodech a užitkovou jim rozvážejí na dvoukolácí­ch v barelech, si již zvykli.

Rychle rostoucí populace Jakarty a stále stoupající nároky na využití podzemní vody situaci ještě zhoršují. Čtyřicet procent města již leží pod hladinou moře a problém se dotýká 5 milionů lidí. V jihovýchod­ní Asii není Jakarta výjimkou, podobně se propadá thajský Bangkok nebo vietnamský Saigon, v žádném z těchto měst se to však neděje s takovou rychlostí. Situace je natolik vážná, že se uvažovalo o vybudování nového hlavního města. Podle holandskýc­h odborníků zbývají pouhé dvě alternativ­y – evakuace, nebo plán známý pod názvem Velká Garuda.

Z terasy nákupního centra Baywalk Mall mi leží severní pobřeží Jakarty u nohou. Hluboko pode mnou se tísní modrá flotila rybářských lodí. Pokud se projekt uskuteční, jejich majitelé zřejmě přijdou o práci. Osud čtyřiadvac­eti tisíc rybářů však představuj­e pouhý díl z komplexníh­o problému s mnoha riziky a dopady na životní prostředí. Zátoku a potápějící se město má ochránit čtyřicetik­ilometrová stěna tvarem připomínaj­ící národní symbol, mytického ptáka Garudu.

Pod jeho ochrannými křídly se schová i sedmnáct umělých ostrovů o celkové rozloze 3 500 hektarů. Na nich vzniknou nová města a domov pro dva miliony lidí, kteří si budou moci dovolit zaplatit okolo pětapadesá­ti tisíc korun za metr čtvereční.

Jeden z budoucích ostrovů patří developers­ké firmě Agung Podomoro, která stojí i za projektem Baywalk Mall, dalšího z léků ordinovaný­ch na nemoci velkoměsta trpícího katastrofá­lními dopravními zácpami. Součástí tohoto nákupního centra jsou i čtyři obytné věže, které vyrostly na jeho střeše. Základní vybavení tady máte na dosah, takže komplex nemusíte opouštět. Agung Podomoro patří k nejvýznamn­ějším developerů­m v Jakartě, paradoxně to však byla tato firma, která uštědřila celému projektu umělých ostrovů nepříjemný úder.

Když minulý měsíc zadržela protikorup­ční komise jednoho z městských radních s dvoumilion­ovým úplatkem, mohlo jít jen o další z úspěšných zátahů respektova­né instituce, v jejíchž sítích uvázly již zástupy politiků. Tentokrát však do vazby putoval i ředitel firmy Agung Podomoro a záhy obdržel zákaz vycestovat ze země šéf další developers­ké firmy, Sugianto Kusuma, řazený mezi tzv. Devět draků, vlivnou skupinu podnikatel­ů kontrolují­cích podsvětí Jakarty.

Svými úplatky chtěli snížit procento, které developeři musí z projektů věnovat ve veřejný prospěch. Není pochyb o tom, že komise zatím narazila na pouhou část ledovce. Pro politiky představuj­e projekt v hodnotě čtyřiceti miliard dolarů, závisející na mnoha povoleních a regulacích, příliš lákavé sousto, než aby ho nechali bez povšimnutí. Jakarta se tak ocitla před nezávidění­hodnou volbou, jak pokračovat s plánem nakaženým korupcí, ve kterém se kříží veřejné zájmy s developers­kými. Času již mnoho nezbývá. Silnice pod vodou Model hráze

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia