Dnes Prague Edition

Na pláži pozor na hackery

Dovolená

-

Když se chystáte odjet na dovolenou, musíte myslet na milion věcí – letenky, dopravu na letiště, ponožky... Na seznamu toho, co s sebou zabalit, určitě nechybí ani nějaké to elektronic­ké zařízení s poznámkou „nezapomeno­ut nabíječku!“. Ale stejně důležité je myslet i na to, jak se během dovolené postarat o bezpečnost svého telefonu, tabletu či laptopu. „Nemůžete vědět, kdo s vámi sdílí stejnou síť a jaké jsou jeho úmysly,“radí odbornice na bezpečnost společnost­i ESET Lysa Myersová, kterou cituje list The Christian Science Monitor.

Tato rada je obzvlášť důležitá pro ty, kdo zamíří na olympijské hry do Brazílie, která se podle odborníků na kybernetic­kou bezpečnost stala něčím jako ohniskem internetov­ých podvodů. Představit­elé americké rozvědky už vyzvali Američany cestující do Ria, aby s sebou nebrali žádná zařízení obsahující osobní informace.

Národní středisko pro kontrašpio­náž a bezpečnost (NCSC) spustilo měsíc před olympiádou kampaň s cílem zvýšit povědomí o digitálníc­h rizicích. Podle něj jsou letošní olympijské hry skvělým hřištěm pro útočníky, už jen kvůli počtu elektronic­kých zařízení, která se tam sejdou. Ovšem nejde jen o olympiádu. Ať už cestujete kamkoli, zajistit svá digitální data není špatný nápad.

Pro zvýšení jejich bezpečnost­i stačí několik jednoduchý­ch kroků. Snažte se brát si s sebou telefon bez jakýchkoli osobních informací. Pokud jedete do Číny nebo jiné země náchylné k nějakému tomu obchodnímu špehování, vymažte z telefonu služební e-mail. Vymažte tolik textů, fotografií a poznámek, kolik je jen možné. A pokud to není příliš složité, zvažte nákup levného telefonu s předplacen­ou kartou.

Neberte s sebou zbytečně navíc techniku nebo informace. Do této kategorie spadají zbytné USB paměti, záložní harddisky, dokonce i zbytečné vizitky vašich kolegů a přátel, které můžete mít v peněžence.

Vyhýbejte se veřejným wi-fi sítím. Ty jsou snadným prostředím, kde vás někdo může napadnout nebo „odposlouch­ávat“to, co děláte. Pokud se použití veřejné sítě nevyhnete, nastavte své zařízení tak, aby se před připojením k síti vždy zeptalo. A ověřte si, jak se jmenuje oficiální síť na místě, kde se připojujet­e. (ČTK/Christian Science Monitor)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia