Dnes Prague Edition

Superkrávy dojí víc

Evropa přetéká mlékem, ceny padají. Moderní dojnice produkují mléka až příliš

-

PRAHA Krávy českých chovatelův­yprodukova­ly loni 2,9 miliardy litrů mléka, to je zhruba stejně jako v roce 1966. Na první pohled by se mohlo zdát, že se české zemědělstv­í za 50 let nikam neposunulo. Jenže v tuzemských kravínech dnes žije 1,5 milionu kusů skotu. A to je v porovnání se šedesátými léty méně než polovina.

„V Česku vyrábíme mléka dlouhodobě stejně. A to přesto, že klesají počty krav, prostě roste užitkovost,“říká šéf Asociace soukromého zemědělstv­í Josef Stehlík. Díky moderním technologi­ím, lepšímu krmení, a především novým vysoce produktivn­ím plemenům se chov skotu v Evropě stal velmi efektivní záležitost­í.

Zatímco produkci ze šedesátých let lze porovnávat pouze s celkovým počtem krav, tedy i těch chovaných na maso, od poloviny devadesátý­ch let eviduje Český statistick­ý úřad údaje i o počtech samotných dojnic. Z porovnání vyplývá, že zatímco v roce 1995 vyprodukov­ala jedna dojnice ročně zhruba 4,2 tisíce litrů mléka, loni to bylo už skoro osm tisíc. Jde tedy téměř o stoprocent­ní nárůst.

Stejný vývoj nastal přitom v celé Evropě. Podle dat společnost­i Statista se užitkovost německé krávy zvedla od počátku minulého století z 2,2 tisíce litrů mléka ročně na současných 7,6 tisíce litrů.

Stále menší množství krav nadojí stále více mléka. Proti takovému vývoji by nebylo z ekonomické­ho hlediska co namítnout, kdyby Evropa mlékem nepřetékal­a. Výkupní ceny se propadají na nebývalá minima a někteří chovatelé krav dostávají aktuálně za litr ani ne šest korun, což je zhruba tři koruny pod náklady.

Vysoce výkonné chovy svým majitelům paradoxně žádný užitek nepřinášej­í. Naopak, čím více mléka vyprodukuj­í, tím více na každém litru zemědělec tratí. Mnozí chovatelé proto stáda likvidují, nebo o tom vážně uvažují.

Podle zemědělců je hlavní příčinou aktuální mléčné krize embargo na vývoz potravin do Ruska. Zboží, které dříve směřovalo na východní trhy, zůstává v Evropě, kde pro ně není uplatnění. Paradoxní na tom je, že chovatelé zvyšovali v minulosti právě kvůli tomu, aby dobyli ruský trh.

Nicméně jak upozorňuje Stehlík, přebytek mléka a nízké ceny jsou aktuálně celosvětov­ým problémem. „Neplatí, že cena v České republice by měla jiné chování než světová cena,“říká Stehlík. Podle něj krize zasáhla i chovatele na Novém Zélandu, na které embargo nijak nedopadá.

Za růstem dojivosti krav stojí skutečnost, že tradiční plemena stále více vytlačuje holštýnský skot. Ten byl totiž vyšlechtěn speciálně na produkci mléka.

„Jde o plemeno vyšlechtěn­é ve Spojených státech v šedesátých letech primárně na mléko. Krávy na konci produkčníh­o života, který není moc dlouhý, nejsou dobře využitelné pro masný průmysl. Mají velké uplatnění v intenzivní­ch chovech, naopak do horských oblastí, jako je české pohraničí, se nehodí. Rakušané ani Bavoři je proto moc často nechovají,“vysvětluje Josef Stehlík.

Podle předsedy Svazu chovatelů českého strakatého skotu Mariana Bílého tvoří „holštýnky“už více než polovinu tuzemských dojnic. Přibývají na úkor tradičních českých strakatých krav, které dávají mléka méně. „Hned po revoluci se sem začaly vozit holštýnské jalovice z Francie a Německa, na které byla vysoká dotace. Někteří chovatelé šli proto touto cestou a pak už u toho zůstali,“říká Bílý.

Moderní chovy jsou dnes již i díky investiční­m dotacím ve velké míře automatizo­vané, k dostání je mnohem kvalitnějš­í krmivo než dříve, což spolu s holštýnský­mi superdojni­cemi vede k maximální možné produkci mléka. Více mléka od méně krav však znamená i méně chovatelů.

Zemědělci se přitom chovali jako vzorní podnikatel­é. Snižovali náklady, investoval­i do produktivi­ty a čelili konkurenci. Ti, kteří to nezvládli, skončili dávno. „Špatných chovatelů ubylo, a kdo dneska dělá mléko, tak ho dělat umí, a proto užitkovost vyskočila nahoru,“dodává Bílý.

Chovatelé, kteří ještě zůstali u českého strakatého plemene, mohou aspoň částečně kompenzova­t ztráty na mléce v masném průmyslu. A to i když zisky z prodeje hovězího masa podle Bílého nevykryjí celý rozdíl. Chovatelé holštýnské­ho plemene však nemají ani to. Kolik je dojnic v Česku 800 000 700 000 600 000 500 000 400 000 300 000 200 000 100 000 0 Kolik průměrná dojnice vyprodukov­ala mléka 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 3 000 2 000 1 000 0 712166 3,031 4 256

Za kolik zemědělci a obchody prodávali mléko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia