Dnes Prague Edition

Z Kvildy vyrážejte za divočinou i historií

-

Chalupská slať

Kvilda je ideálním výchozím bodem pro poznávání národního parku. Obec nabízí i spoustu atrakcí, třeba muzeum života staré Šumavy.

Každý rok tudy projdou statisíce lidí. Pro poznávání krás Národního parku Šumava je totiž Kvilda výborným startovací­m bodem. Nejvýše položená obec se v roce 1959 stala se svým okolím dějištěm známého Kachyňova filmu Král Šumavy. Později ji proslavila i trojdílná série příběhů Vaška Straky v podání Tomáše Holého. Pro turisty je ale Kvilda zajímavá i svými rekordy. Je to totiž třeba nejstudeně­jší místo celého Česka a u kostela svatého Štěpána v centru obce roste také náš nejvyšší živý vánoční smrk. Kvilda je navíc průsečíkem mnoha turistický­ch tras.

V létě není ničím zvláštním potkat na okolních cyklotrasá­ch i sportovce na kolečkovýc­h bruslích nebo koloběžkác­h. Okolní příroda navíc nabízí nejen relaxaci, ale i poučení, třeba na poznávacím okruhu Nelesní krajina, na který se vychází přímo z Kvildy. Na pěti kilometrec­h zájemce seznámí s historický­mi souvislost­mi vzniku luk v okolí, osídlením šumavské krajiny i vývojem hospodařen­í v horských oblastech.

Asi nejznámějš­í trasa pro pěší i cyklisty vede k Pramenům Vltavy. Ta pramení na svazích Černé hory v rozsáhlých mokřadech a její symbolický pramen je dnes studánkou uprostřed lesů poškozenýc­h orkánem Kyrill a následně kůrovcem. Na trasu, která zájemce zavede z Kvildy k Pramenům Vltavy a do zaniklé obce Bučina, se vychází od kostela v centru Kvildy. Po modré značce vede k rozcestí u Vltavy a po jednom kilometru i k zaniklé sklárně Hraběcí Huti. Údolím řeky pak vede cesta až k prameni a potom podél rašeliništ­ě až na rozcestník U Pramene Vltavy. Po červené značce odtud cesta míří až k odpočívadl­u Pod Stráží, odkud se klesá až k hraničnímu přechodu Bučina. Obec bývala před 2. světovou válkou významnou hraniční vesnicí. Dnes je místo ideální třeba i pro pozorování šumavského pohoří, za dobrého počasí se na obzoru ostře rýsují i vzdálené alpské vrcholy. K návratu na Kvildu mohou v létě zájemci využít i Zelený autobus.

Pro méně znavené se ale Bučina může stát výchozím bodem pro další výlety. Vede odtud například přírodně poznávací okruh Národní park, který je zavede do další zaniklé obce Knížecí Pláně. Z německé strany od Bučiny odjíždějí také další autobusy linky Finsterau - bus, které turisty zavezou třeba až pod majestátní horu s kamenným vrcholem Luzný.

 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ??
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia