Dnes Prague Edition

Na nádržích budou místa jen pro plavce

-

PRAHA, STŘEDNÍ ČECHY Kvůli ochraně plavců vznikne na vodních nádržích Orlík a Slapy, které hojně navštěvují Pražané, celkem 16 ploch vymezených pro koupání. Do nich nebudou smět vjíždět motorová plavidla, ta se navíc budou moci pohybovat maximálně desetikilo­metrovou rychlostí i v okolí těchto míst. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) o tom včera dopisem informoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Ministr dopravy tím reagoval na vlnu kritiky, která se zvedla po nedávné nehodě na orlické přehradě. Po srážce s rychle jedoucím skútrem zde zahynula osmnáctile­tá dívka plavící se na motorové pramici. Premiér ministra vyzval, aby zdůvodnil změny ve vyhlášce, která provoz vodních skútrů a dalších rychlých plavidel umožnila. Zároveň od úřadu požadoval opatření, která by podobným neštěstím zabránila.

Podle Ťoka úřad změnil pravidla provozu kvůli obavě ze sankcí Evropské unie, která poukazoval­a na nedostatek ploch, kde je možné motorová vozidla využívat. „Česká republika investoval­a do svých vodních cest stovky milionů korun z evropských dotací a Komise se začala ptát, jak se vodní cesty využívají. Po prověření situace se skútry hrozila Evropská komise České republice sankcí za porušování práva EU, zejména práva na volný pohyb zboží, kdy vodní skútry bylo sice možné kupovat a dovážet, ale fakticky je nebylo možné v ČR využívat,“uvedl v dopise Ťok. Jediné místo, kde bylo možné bez omezení jezdit na vodním skútru, bylo Labe u Přelouče v úseku zhruba od 951. do 960. říčního kilometru.

Státní plavební správa podle své ředitelky Kláry Němcové o vytvoření bezpečných prostor pro plavce uvažovala už před srážkou loďky s vodním skútrem. „Plavební správa sama vnímala, že nejslabší účastník plavebního provozu je koupající se plavec, a chtěla prostor pro plavce a plavidla alespoň částečně oddělit. Vymezená plocha neznamená, že by plavec nemohl plavat jinde, znamená jen to, že do ní nesmí vplout plavidlo,“uvedla Němcová. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia