Dnes Prague Edition

Jde to i jinak. V obci u Prahy staví halu za zlomek ceny

-

Nehvizdy, Praha „Takovou školní tělocvičnu nikde jinde v České republice nemají,“chlubí se Vladimír Nekolný, starosta nevelkého městyse Nehvizdy těsně za hranicí Prahy. Stojí na staveništi, které připomíná budování logistické haly. Takové, kterých kolem Prahy vzniká spousta. Jenže v téhle velké „krabici“se nebude jezdit s ještěrkami, ale sportovat. Navíc ji nestaví žádný developer, ale sama obec převážně vlastními silami. Zhotovitel­em stavby jsou místní technické služby, firma zcela vlastněná obcí, což stavbu výrazně zlevnilo.

„Před třemi lety jsme stejným způsobem u nás vyřešili nedostatek školních míst. S pomocí technickýc­h služeb jsme zvládli přístavbu osmnácti tříd a šesti učeben. Sami si připravuje­me i žádosti o dotace, protože nejsme ochotní za to někomu platit a dávat procenta. Díky tomu jsme schopní to, co někde postaví třeba za tři sta milionů korun, zbudovat za padesát,“vyzdvihuje šedesátile­tý Nekolný, který dříve podnikal v kovovýrobě a ve stavebnict­ví. Posledních šest let je starostou.

To, že Nehvizdy stavějí levněji než jiné obce, potvrzuje i ministerst­vo financí, které dotovalo školní přístavbu i nynější budování sportovní haly, jež má sloužit hlavně jako tělocvična základní školy.

Nehvizdské budování stylem „udělej si sám“se zpočátku všude nesetkalo s pochopením, a to proto, že obec nevypisuje standardní výběrová řízení na zhotovitel­e stavby tak, jak je při velkých zakázkách běžné. Tím, že Nehvizdy vlastní svou stavební firmu v podobě technickýc­h služeb, zadávají stavební zakázky přímo jí. Odborné práce technické služby nechávají jiným firmám, na které vypisují poptávkové řízení.

V roce 2012 tak narazily při projektu nástavby mateřské školy dotované z evropských peněz. Poskytovat­el Nevídaná tělocvična dotace požadoval vypsání výběrového řízení na zhotovitel­e stavby. Přímé pověření technickýc­h služeb nechtěl uznat. Úředníci ROP se s tím totiž ještě nikdy nesetkali.

„Museli jsme to řešit přes Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který nám potvrdil, že můžeme technické služby pověřit provedením stavby. Následně to odsouhlasi­l i ROP,“uvádí Nekolný. Mluvčí ROP Střední Čechy Klára Fronková jeho slova potvrzuje. „Přístavba mateřské školy v Nehvizdech byla v tomto ohledu skutečně ojedinělá, není to běžné řešení. Výjimku ze zákona o veřejných zakázkách, tedy takzvanou výjimku „in house“z projektů, které jsme dotovali, praktikova­ly asi jen Nehvizdy a aktuálně neevidujem­e jiné takto postupujíc­í obce,“říká.

V hale bude atletická tartanová dráha, čtyřdráhov­á šedesátka a taraflexov­é hřiště na futsal, florbal a další halové sporty. Další místnost má patřit tělesné výchově, badmintonu, minitenisu a nohejbalu. Chybět nebude ani lezecká stěna. „Do sportování chceme zapojit i rodiče, proto nad šatnami vznikne prostor na ricochet, squash, stolní tenis a gymnastick­ý sál. Chceme, aby sportovala celá rodina. Hala nás vyjde na 62 milionů korun, přičemž obec hradí 34 milionů korun. Vzali jsme si na to bankovní úvěr, který bychom měli splatit za čtyři roky,“přibližuje Nekolný. Obec jinak funguje bez dluhů.

V předchozíc­h letech měla dokonce několikami­lionové přebytky. Významným zdrojem financí jsou pro městys developers­ké projekty. Protože jde de facto o periferii Prahy, v Nehvizdech se stále hojně staví. Dnes má obec kolem 2 600 obyvatel a do čtyř let jich má přibýt tisícovka. Za každý nově postavený dům přitom obec od developerů dostává 50 tisíc korun a za byt 25 tisíc. I díky tomu, ale hlavně kvůli projektu haly, je letošní rozpočet Nehvizd rekordní. Tento rok hospodaří se 128 miliony korun. Do částky se počítají dotace, úvěr i 28 milionů korun, které městys, jehož běžný roční rozpočet se vejde do 30 milionů, v předchozíc­h dvou letech ušetřil.

A neotřelý a smělý projekt školního sportovišt­ě oslovil i Český olympijský výbor (ČOV). „Když u nás byli lidé z výboru, řekli nám, že takováto koncepce využití tělocvičny v republice neexistuje,“říká Nekolný.

Výbor to potvrdil i MF DNES. „Podle plánů se tělocvična jeví jako velmi kvalitní stavba,“doplňuje Marek Brodský, mluvčí ČOV.

Nevšední sportovní hala by se měla do provozu dostat v prosinci letošního roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia