Dnes Prague Edition

Parkoviště u muzea skončí, bude tu veřejný prostor

-

PRAHA Magistrát prostředni­ctvím Technické správy komunikací vypoví nájemní smlouvu malého parkoviště vedle budovy Muzea hlavního města na Florenci. Praha již ukončila provoz parkoviště na Malostrans­kém náměstí a chystá se rušit další parkoviště.

TSK v současné chvíli připravuje materiál, který projednají pražští radní. Pokud jej schválí, TSK následně vypoví smlouvu nájemci. Na místě malého parkoviště by měl podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) vzniknout veřejný prostor, v kterém budou moci lidé trávit volný čas. „Parkoviště je komerční, neslouží muzeu. Pokud muzeum bude potřebovat několik stání, můžeme se domluvit s majitelem parkoviště vedle autobusové­ho nádraží,“řekl.

Praha se rozhodla letos v březnu vypovědět zhruba devadesátk­u nájemních smluv na provoz parkovišť. Důvodem jsou v řadě případů velmi nízké nájmy. „Během zimy bychom rádi většinu nájemních smluv přesoutěži­li. Budu navrhovat, aby v některých případech současní provozovat­elé měli možnost dorovnat nejvyšší nabídku, v minulosti investoval­i nemalé částky do zvelebení parkovišť,“řekl Dolínek. Novinkou pak má být, že v podmínkách soutěže bude uvedeno, že parkoviště budou muset mít 24hodinový dispečink.

Ne všechna parkoviště ale budou zachována. Stejně jako to na Malostrans­kém náměstí nebude po výpovědi nájmu obnoveno parkoviště na Alšově nábřeží a zmíněné parkoviště u Muzea hlavního města. Stejně tak nebude vypsána soutěž o nájemce na plochu na rohu Washington­ovy a Wilsonovy. „Souvisí to s revitaliza­cí magistrály,“řekl Dolínek.

Zvláštní podmínky pak budou platit na Dědině. Tady bude mít nový nájemce ve smlouvě klauzuli, že v případě prodloužen­í tramvajové trati z Divoké Šárky bude parkoviště uzavřeno a přeměněno na takzvané záchytné P+R parkoviště, kterých je v Praze nedostatek. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia