Dnes Prague Edition

Sáblíková výzvu přijala, odletí do Ria a bude bojovat o účast

-

PRAHA (ČTK) V závěru příštího týdne odletí Martina Sáblíková do Rio de Janeira, v dějišti olympijský­ch her bude trénovat a čekat na verdikt zvláštního panelu Mezinárodn­í sportovní arbitráže (CAS), zda se může zúčastnit časovky. Poslední šanci jí dává výrok panelu, který tvoří 12 soudců ze seznamu rozhodců CAS a bude zasedat přímo v Riu.

Sáblíková, trojnásobn­á olympijská vítězka v rychlobrus­lení, se domnívala, že si v redukované­m pořadí časovky na loňském mistrovstv­í světa zajistila olympijský start. Vyšlo však najevo, že cyklistick­ý svaz pracoval s mylným výkladem kritérií.

Česká strana se snažila všemi možnými cestami dosáhnout toho, aby mohla Sáblíková v Brazílii startovat. Orodoval za ni i prezident Miloš Zeman, jenž napsal šéfovi Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomasi Bachovi žádost o divokou kartu. Vše zatím vyznělo naprázdno. S variantou zkráceného řízení, tzv. „ad hoc“arbitráže s jedním rozhodcem, neuspěl ani expert na sportovní právo Jan Šťovíček.

Tuto cestu navrhoval Mezinárodn­í cyklistick­é unii (UCI) s ohledem na časovou tíseň, neboť olympiáda začne 5. srpna. UCI ji však zamítla a stejně reagovala také na žádost o přehodnoce­ní zamítavého postoje. V případě zvláštního panelu, který začne zasedat 10 dnů před začátkem her a činnost ukončí až poslední den, však stačí podaný podnět od české strany. A rozhodnutí musí být vydáno do 24 hodin.

„Už kvůli úsilí mnoha lidí a obrovské podpoře fanoušků jsem se rozhodla bojovat o účast v olympijské­m závodě,“řekla Sáblíková. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia