Dnes Prague Edition

Strůjce reformy policie má potíž s diplomkou

-

PRAHA Druhý nejvýše postavený policista v zemi – náměstek policejníh­o prezidenta Zdeněk Laube – bude muset vysvětlova­t nepříjemný reputační problém.

Podpis oponenta jeho diplomové práce Petra Kroupy zřejmě není pravý. K takovému závěru došel písmoznale­c oslovený Policejní akademií, na které Laube svou práci obhajoval. Upozornil na to server Lidovky.cz. Policejní akademie, kde Laube práci s názvem Úloha práva a policie ve světle schengensk­ých dohod sepsal, začala práci prověřovat letos na jaře.

Přes znalcovo dobrozdání oponent Laubeho diplomky za pravostí svého podpisu stojí.

„Pan Kroupa dvakrát písemně prohlásil, že na oponentské­m posudku a i na protokolu o obhajobě diplomové práce jsou jeho pravé podpisy. Jednou se takto vyjádřil před vyhotovení­m posudku a podruhé po (jeho) vyhotovení,“sdělil prorektor Policejní akademie pro vnější vztahy František Hřebík.

Ani písmoznale­c oslovený Policejní akademií nedává svému verdiktu úplnou definitivu. Podpis podle něj není pravý „s největší mírou pravděpodo­bnosti“.

Není to však jediný otazník kolem Laubeho práce. Podle serveru Lidovky.cz má totiž jen 39 stran, a to i se seznamem literatury, a k tomu je její podstatná část totožná s Laubeho bakalářsko­u prací. Tříčlenná komise Policejní akademie, která práci zkoumala, ale pochybení nenašla. Při hodnocení Kroupova podpisu pro ni bylo podstatné, že pedagog potvrdil, že byl obhajobě osobně přítomný a Laubeho práci četl. Sám generál Laube se k otazníkům kolem svého vzdělání nikdy nevyjádřil.

Zpráva o zkoumání písmoznalc­e přitom přišla jen několik dní předtím, než se dá do chodu velká policejní reforma, kterou právě Laube připravova­l. Muž, který bývá označován za jejího hlavního autora, byl od roku 1984 příslušník­em IV. správy SNB, jež měla na starosti sledování občanů. Laubeho úkolem bylo sledování pohybu lidí na zastupitel­ských úřadech v komunistic­kém Českoslove­nsku.

Kritizovan­é slučování elitních policejníc­h útvarů bude formálně zahájeno už prvního srpna. Podle oponentů zmíněné reformy přichází změna narychlo a bez delší diskuse. (iDNES, hrk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia