Dnes Prague Edition

Česká pošta chystá večerní balík za 1 Kč

-

PRAHA Doručení balíku mezi 18. a 21. hodinou večer bude v září a říjnu za příplatek jednu korunu. Ale jen dočasně. Česká pošta chystá testovací kampaň, protože chce zvýšit úspěšnost doručení „balíku do ruky“z dnešních 55 na 90 procent.

Lidé v době doručování – zpravidla v dopoledníc­h hodinách – nebývají doma a pro velkou část balíků si musí chodit dodatečně na poštu. A tam je obvykle čekají fronty. Česká pošta jim proto chce vyjít vstříc.

„Do firem se bude doručovat v dopoledníc­h hodinách, občanům naopak v odpoledníc­h. Podle potřeby si každý může zvolit pásmo, ve kterém chce, aby byla zásilka doručena,“říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty. Volba času doručení má být možná zatím jen v krajských městech a odstartuje 1. září.

Pokud odesílatel balíku do ruky zvolí dopoledne, znamená to, že doručovate­l přijede mezi osmou a čtrnáctou hodinou, odpoledne znamená mezi 13. a 19. hodinou. Tato volba bude zdarma.

Jestliže má pošta e-mail nebo telefon příjemce balíku, například pokud ho vede v databázi držitelů věrnostní karty, dá dotyčnému avízo, že balík je na cestě a kdy dorazí. Příjemce si může na internetu podle čísla zásilky změnit čas dodání.

Pokud odesílatel „balíku do ruky“zvolí doručení ve večerních hodinách, pošťák zazvoní mezi 18. a 21. hodinou. Ze začátku bude takový balík za jednu korunu.

Kolik bude stát večerní doručení po doběhnutí testovací kampaně, pošta zatím neoznámila. „Budeme vyhodnocov­at zájem o službu a ladit technické detaily,“říká Vitík.

Zároveň však pošta musí zlepšit kontrolu svých doručovate­lů. Není totiž vůbec výjimečné, že i když jste celý den doma, místo balíku do ruky najdete ve schránce lísteček, abyste si ho přišli vyzvednout na poštu.

Na trhu balíků je velká konkurence. Tyto poštovní služby jsou na vzestupu, zejména díky stále oblíbenějš­ímu nakupování v e-shopech. Naopak zájem o dopisní zásilky nadále klesá.

Podle konkurentů pošta v tomto segmentu zaspala. „Zákazník volbu času doručení očekává, my ji nabízíme už nějakou dobu. Pošta reaguje na vývoj trhu, jde o to, jestli to bude zvládat,“říká Miloš Malaník, generální ředitel jedné z předních

Česká pošta v roce 2015 miliard korun zásilkovýc­h společnost­í na trhu DPD CZ. U DPD činí příplatek za večerní doručení 20 korun, za ranní 50 korun a za sobotní rovněž 50 korun.

Konkurence se ovšem bojí možného dotování nové služby. Pošta totiž od loňska dostává ze státního rozpočtu peníze na nevýdělečn­é služby – jde zejména o doručování dopisů. Podle Vitíka má být však večerní doručování balíků dlouhodobě nastaveno ziskově.

Podobnou službu pošta testovala už v roce 2010 ve velkých městech. „Tehdejší projekt byl z dlouhodobé­ho hlediska finančně nákladný a ne zcela efektivní, “doplnil Vitík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia